Tunnels A73 dicht omdat bediening moet verkassen

Print
Tunnels A73 dicht omdat bediening moet verkassen

De lokale bediening van de tunnels in Roermond kost jaarlijks bijna een miljoen. Afbeelding: Maartje van Berkel

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De Roer- en Swalmentunnel in Roermond worden in september en oktober een aantal weekends en nachten afgesloten vanwege de verhuizing van de bediening.

De bediening van de tunnels vindt sinds de opening plaats vanuit een ruimte op het Roertunnelbak. Die werd destijds tijdelijk ingericht vanwege alle technische problemen met de tunnels. De bedoeling was dat de bediening daarna naar de Verkeerscentrale Zuid-Nederland in Helmond zou verkassen. De lokale bediening kost nagenoeg een miljoen per jaar.

Het dodelijk ongeval met een Poolse spookrijder in 2017 zette de verhuizing weer op de agenda. Uit onderzoek bleek dat cruciale minuten verloren gingen tussen het moment waarop de melding van de spookrijder bij de verkeerscentrale binnenkwam en het moment waarop contact met de operators in Roermond werd gelegd. Had de bediening in Helmond gezeten, dan zou de tunnel waarschijnlijk eerder zijn afgesloten.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) gelastte Rijkswaterstaat na het onderzoek de bediening over te plaatsen naar de verkeerscentrale. Dat gaat nu eindelijk gebeuren. Voor de uitvoering van de klus moeten de twee tunnels volledig uit de running. Om de overlast zo gering mogelijk te houden, heeft de gemeente Rijkswaterstaat verzocht de klus te combineren met regulier onderhoud en vrijdag 4 oktober pas om 23.00 uur te sluiten in plaats van 20.00 uur, in verband met late openstelling van de outlet. De weekendafsluitingen (vrijdagavond tot maandagochtend) zullen zijn op 13 september en 4 oktober. In het weekend van vrijdag 27 september zijn de tunnels alleen ’s avonds/’s nachts dicht.

De LVR heeft inmiddels vragen over de afsluiting gesteld. De partij maakt zich grote zorgen over de bereikbaarheid van Roermond, zeker gezien de werkzaamheden aan de N280. Ze wil onder meer weten waarom het college in een informatiebrief rept over een ‘spoedopdracht’ van de minister.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen