Whatsappende winkeliers: Privacy ammehoela

Print
Whatsappende winkeliers: Privacy ammehoela

Afbeelding: © iStock

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Arcen / Blerick / Tegelen / Velden / Belfeld -

Steeds vaker maken winkeliers gebruik van WhatsApp-groepen om foto’s, camerabeelden en meldingen van vals geld met elkaar te delen. Ook in Limburg zijn verschillende initiatieven.

In Venlo hebben diverse straten een eigen WhatsApp-groep aangemaakt. Een initiatief dat gesteund wordt door Venlo-Partners. De citymarketingorganisatie gaf instructies hoe ondernemers een WhatsApp-groep kunnen aanmaken, maar gaf tevens uitleg over privacy.

Grijs gebied Dat laatste aspect is volgens city manager Jan Brouwers een grijs gebied. “Volgens mij zijn er voor WhatsApp-groepjes nog geen specifieke wetten. Winkeliers verspreiden vaak heel heldere foto’s of filmpjes waarop de diefstal duidelijk zichtbaar is. Maar wij adviseren om die beelden niet massaal te verspreiden en nee, om ze zeker niet op social media te delen. Dat is niet slim. Dan ontstaat er sneller een maatschappelijke discussie en bestaat de kans dat de wetgeving omtrent het delen van beelden strenger wordt.”

Privacywetgeving Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), dat ondernemers adviseert, liet afgelopen week aan de NOS weten dat het delen van foto’s en camerabeelden overal in Nederland gebeurt, maar het eigenlijk niet mag. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens wordt met deze appgroepen mogelijk de privacywetgeving overtreden en ziet dit bestuursorgaan het meer als een taak voor de politie. Aan die gedachte heeft Wim Snijders, eigenaar van Grand-Café Deckers en eetcafé Prins Hendrik in Venlo, geen boodschap. “Privacy ammehoela. Het is alleen maar in het voordeel van de dief als ondernemers geen beelden of andere informatie meer mogen delen. En omschrijvingen? Ja er lopen zoveel mensen met donker haar of bepaalde kleding rond. Beelden maken het duidelijk. Wij hebben als Venlose horecaondernemers een eigen WhatsApp-groep, maar ook met de winkeliers rondom het Nolensplein. De plek waar op zaterdag de weekmarkt plaatsvindt en er veel kans bestaat op zakkenrollers. Mensen met kwade bedoelingen komen nu eenmaal bij voorkeur als het druk is.”

Kleine zelfstandigen De Venlose Jodenstraat is onderdeel van de groep Alarm Schinkegilde, waar meerdere straten bij zijn aangesloten, maar de winkeliers hebben ook een eigen groep. “In deze straat zijn veel kleine zelfstandigen gevestigd,” zo laat Gijs Lina van Vinoteca Lina weten. “Vaak staat een ondernemer alleen in de zaak. Als er dan een verdacht persoon naar binnen komt of iemand betaalt met vals geld dan heb je binnen een paar seconden de hele straat of buurt gewaarschuwd.” Tonny Geraads van Versierhoes Van der Veer bevestigt de lezing van Lina. “Op momenten dat ik alleen in de winkel sta, heb ik altijd de telefoon bij me. En bij een melding van vals geld ben je toch extra alert. Dus ik zie de voordelen van deze groepen zeker in.”

Eigen systeem In de Venlose Klaasstraat geen WhatsApp-groep, maar een eigen systeem waar een aantal winkeliers bij zijn aangesloten. Bert Dielen, eigenaar van Slijterij Dielen: “Wij hebben een knopje achter de balie. Met één druk worden de andere aangesloten ondernemers gewaarschuwd en zien zij dankzij dit systeem direct waar de melding van afkomstig is. Binnen een paar seconden staan er dan plotseling vier of vijf extra mensen in de zaak. Dat vinden ongure types niet prettig en verlaten ze al snel de betreffende winkel.”

Ook in Maastricht werken ze al een aantal jaren met WhatsApp-groepen, zo weet Jorrit Consten, eigenaar van DARQ en tevens voorzitter van het Stokstraatkwartier. “Elke straat heeft zijn eigen groep waar foto’s en beelden gedeeld worden. Nee, met privacy hebben wij nog nooit problemen gehad. Je maakt als ondernemer een foto van een persoon die zich verdacht gedraagt. Dan is waarschuwen van je collega-ondernemers niet meer dan logisch.”

De inhoud van deze productie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van De Limburger. Meer van WijLimburg