Voorlopig wetsvoorstel

Gemeenten verplicht om 5G-masten te plaatsen

Print
Gemeenten verplicht om 5G-masten te plaatsen

Afbeelding: EPA

Het kabinet maakt ruim baan voor de aanleg van 5G-zendmasten in Nederland. Gemeenten krijgen de plicht om mee te werken aan de aanleg van antenne-installaties in openbare gebouwen, lantaarnpalen en verkeerslichten voor supersnel internet.

Dat staat in een voorlopig wetsvoorstel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In de ­komende jaren wordt supersnel 5G-internet in Nederland geïntroduceerd. Om ook in drukke gebieden hoge snelheden te garanderen, zijn veel meer zendmasten en kleine antenne-installaties nodig.

Lees ook:Vodafone maakt eerste 5G-verbinding in Maastricht

Die antennes – ook wel small cells (kleine cellen) genoemd – duiken overal op in het straatbeeld. Zo worden ze geplaatst in bushokjes, lantaarnpalen en gebouwen. Nu al worden antennes op kleine schaal – vaak onzichtbaar – verwerkt in straatmeubilair, zoals bushokjes. Door het wetsvoorstel van het kabinet worden die mogelijkheden aanmerkelijk vergroot, zo zegt een woordvoerder van het Agentschap Telecom. „Doordat overheden openbare gebouwen en publieke infrastructuur ter beschikking moeten stellen, kan dit zorgen voor meer mogelijkheden om small cells te plaatsen.”

De antenneplicht is volgens het kabinet nodig om ‘toonaangevende diensten aan gebruikers te kunnen aanbieden’, zoals zelfrijdende auto’s. Nederland telt nu ruim 46.000 mobiele antennes. Daar komen er vanaf 2022 waarschijnlijk tienduizenden bij: dan wordt 5G op grote schaal uitgerold. Hoeveel ­antennes precies worden geplaatst, kan het Agentschap Telecom nu nog niet voorspellen.

Dit voorjaar sloeg GroenLinks alarm over de mogelijke gezondheidsrisico’s van straling van de nieuw te plaatsen 5G-antennes. De partij wil dat het kabinet extra onderzoek gaat doen. Volgens staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) en minister Bruno Bruins (Medische Zorg) is dat niet nodig, omdat uit allerlei onderzoeken blijkt dat er geen aanwijzingen zijn voor gezondheidsgevaar.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen