jongens

Veroordeelde ex-leraar Neer betrokken bij seksnetwerk

Print
Veroordeelde ex-leraar Neer betrokken bij seksnetwerk

Afbeelding: iStock

/ Neer -

Nico L. (59), de voormalige leraar uit Neer die in 2006 werd veroordeeld voor ontucht en schennispleging in Neer en op een basisschool in Venlo, is betrokken bij een groot seksnetwerk met jongens.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt L. ervan dat hij samen met oud-Avro dj Romeo A. een illegaal bordeel in Utrecht heeft gerund. De twee wordt mensenhandel, ontucht met minderjarige jongens en verkrachting verweten. De twee stonden dinsdag tussentijds voor de rechter in Utrecht.

Bordeel

Nico L. (59) en zijn compagnon Romeo A. (64) bestierden volgens het OM een bordeel in hun huurwoningen. Via chatapps legden ze contact met jongens, die vervolgens een ‘testdate’ moesten doen. Daarbij hadden ze seks met L., wat door A. werd gefilmd. Als de jongens bevielen, werden ze in het netwerk opgenomen en regelde het duo afspraken, werktelefoons en seksadvertenties. Ze moesten 20 procent van de inkomsten afstaan aan het duo.

Invallen

In 2017 en 2018 kwamen bij de politie tips binnen over minderjarige prostitués in Utrecht waarna de gemeente een onderzoek startte. Bij invallen in september 2018 werden in de woningen van de verdachten gegevens gevonden van honderden (deels minderjarige) jongens en mannen die deel zouden hebben uitgemaakt van het seksnetwerk. Op telefoons en laptops werden lijsten aangetroffen met daarop namen, foto’s, chats, lengte, gewicht, leeftijd en penislengte van de jongens. In het onderzoek zijn inmiddels tientallen slachtoffers geïdentificeerd.

Lees ook: OM: Voormalig Avro-dj spil in prostitutienetwerk met minderjarige jongens

Keuze

Volgens het OM willen veel slachtoffers liever niet praten over wat er is gebeurd, omdat ze zichzelf niet als slachtoffer zien, maar zelf de keuze hebben gemaakt om geld te verdienen met seks. Het OM verwijt de verdachten dat ze gebruik hebben gemaakt van de zwakte van de jongens, die in een aantal gevallen geen contact meer hadden met hun ouders, drugs gebruikten of psychische problemen hadden. Volgens het OM zijn de twee mannen na de invallen doorgegaan met hun praktijken. Ze zouden met de slachtoffers hebben doorgesproken wat die moesten verklaren. L. en A. gingen, beweert de officier van justitie, op zoek naar gemeenten waar je vanaf achttien jaar in de prostitutie mag werken, in plaats van op je 21ste, zoals Utrecht.

Celstraf

Nico L. kreeg in 2006 een celstraf van twee jaar wegens ontucht en schennispleging, onder andere op basisschool De Meeuwbeemd in Venlo en in zijn toenmalige woonplaats Neer. In 2010 ging hij, terwijl hij onder begeleiding stond van een psychiater en de reclassering, opnieuw in de fout. Hij bleek bij een voetbalclub in Utrecht actief te zijn als jeugdleider. De rechter had hem uitdrukkelijk verboden beroepsmatig of in zijn vrije tijd nog met minderjarigen om te gaan.