Duizend kinderen uit Euregio spelen in het als eerste bevrijde Mesch samen op Bevrijdingsfeest

Print
Duizend kinderen uit Euregio spelen in het als eerste bevrijde Mesch samen op Bevrijdingsfeest

Afbeelding: De Limburger

Mesch -

Tijdens de viering van 75 jaar bevrijding op donderdag 12 september komen in Mesch ruim duizend kinderen uit de Euregio bij elkaar om samen deel te nemen aan de Vrijheidsspelen. De organisatie wil daarmee onderstrepen dat grenzen tegenwoordig geen scheidslijnen meer zijn tussen de verschillende nationaliteiten.

De kinderen komen uit Nederland, maar ook uit de Belgische en Duitse grensstreek. De locatie is niet toevallig gekozen, zegt burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten: Mesch was in september 1944 het eerste dorp in Nederland dat bevrijd werd door de geallieerden, na hun opmars vanuit de invasiestranden in Normandië.

Ceremonie

Om die reden wordt daar om tien uur ’s ochtends - het tijdstip waarop de Amerikanen die 12de september 1944 de grens overstaken - ook het officiële startsein voor de viering van 75 jaar bevrijding in Limburg gegeven. Dat gebeurt met een korte ceremonie op de plek waar destijds de eerste Amerikanen Nederlands grondgebied betraden.

Duizend kinderen uit Euregio spelen in het als eerste bevrijde Mesch samen op Bevrijdingsfeest
Burgemeester Akkermans presenteert het programma voor 75 jaar bevrijding in Eijsden-Margraten. Foto: De Limbuger

Het is het startsein voor een weekend vol activiteiten rond het thema Wij vieren vrijheid. Diezelfde avond is er in Mesch een bevrijdingsconcert door harmonie De Volksgalm uit Riemst, oud-winnaar van het Wereldmuziekconcours in Kerkrade. Aan dat concert werkt ook een internationaal projectkoor met zangers uit de Euregio deel.

Verzet

Vrijdag 13 september geeft harmonie Sainte-Cécile een concert op de binnenplaats van het kasteel in Eijsden. Het wordt een hommage aan het verzet, legt Akkermans uit. De toenmalige kasteelheer van Eijsden, graaf Rafaël de Liedekerke, speelde een belangrijke rol in het verzet. Hij werd in 1943 in Utrecht door de Duitsers geëxecuteerd.

De Koninklijke Oude Harmonie van Eijsden geeft zaterdag 14 september een concert op de Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten. Het orkest voert dan onder meer een nieuwe Vrijheidscompositie uit die speciaal voor deze gelegenheid is geschreven door Christiaan Janssen en slagwerker Vincent Cox. Het stuk wordt aangeboden aan alle Limburgse muziekkorpsen.

Fietsroutes

Voor de rest zijn er in september nog tal van andere activiteiten rond 75 jaar bevrijding in Eijsden-Margraten. Zo zijn er wandel- en fietsroutes langs plekken die een rol hebben gespeeld bij de bevrijding van de grensstreek, een expositie en muziekuitvoeringen, en herdenkingen. Het programma wordt op 22 mei afgesloten met een concert door de Johan Willem Friso-kapel in het theater in Heerlen.

Voor meer informatie ga naar de site over 75 jaar bevrijding in Eijsden-Margraten.