Inschrijving voor Heerlens dakproject van Schunck geopend

Print
Inschrijving voor Heerlens dakproject van Schunck geopend

De daken die in beeld zijn voor het Rooftop Project. Afbeelding: Schunck

Heerlen / Hoensbroek -

De inschrijving voor het Rooftop Project van culturele instelling Schunck in Heerlen is deze week gestart. Het doel is om in 2021 daken in het centrum die vanaf het dak van het Glaspaleis te zien zijn een mooier aanzien te geven.

Andrea Croé, curator van Rooftop Project, ziet het dak als de vijfde gevel van een gebouw. De vier gevels van vele panden in Heerlen zijn al van muurschilderingen voorzien. Het is niet de bedoeling dat Heerlen na murals nu ook vol met roofals komt te staan, verduidelijkt ze.

Groen

„Schilderingen op een dak zijn niet onze eerste insteek, maar we sluiten ze ook niet uit. We denken vooral aan meer groen in de stad. Of een tijdelijk strandje met beplanting ernaast. Ook moestuintjes zouden een mooie invulling zijn.”

In 2021, tijdens het laatste deel van het expositiejaar van IBA Parkstad, moeten de eerste daken gepresenteerd worden. De initiatiefnemers hebben momenteel bij Schunck en zes andere panden dakinspecties laten doen. Het gaat hierbij om prominente gebouwen in het centrum, zoals de H&M, Douglas, Winkelcentrum de Bongerd, Berden, Vaessen en parkeergarage Putgraaf. „Daar hoeft het niet bij te blijven”, zegt Croé. „Het zou mooi zijn als dit kan uitgroeien naar een keten van daken.”

Zonnepanelen

Het Rooftop Project is niet het enige plan met daken in de Heerlense binnenstad. Het stadsbestuur lanceerde eind vorig jaar het plan om voor 2023 het aantal zonnepanelen op daken in het centrum van 200 naar 5000 te laten groeien. „We hebben gesprekken met de gemeente gevoerd om te kijken of we kunnen samenwerken en synergievoordelen kunnen behalen”, zegt Croé. „Dat blijkt moeilijk, omdat wij en de gemeente beide een ander tempo hebben. Maar we zijn van elkaars plannen op de hoogte en hebben afgesproken elkaar niet voor de voeten te lopen.”

Linz

Heerlen is niet de enige stad die een dergelijk dakenproject start. Het Oostenrijkse Linz startte een dakenproject toen het Europese culturele hoofdstad was. Dit trekt jaarlijks 250.000 bezoekers naar de stad. In Rotterdam worden jaarlijks de Dakendagen gehouden. Daarbij worden daken drie dagen lang voor bezoekers opengesteld en worden daar feesten en evenementen gehouden.

Kunstenaars, architecten en andere mensen met ideeën voor de daken in Heerlen-centrum zich aanmelden via de website van Schunck. De inschrijving is tot 25 augustus geopend.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee