Zomerserie: Op bezoek in Eygelshoven

Eygelshoven vormt een dorp in de stad

Print
Eygelshoven vormt een dorp in de stad

Vader en zoon Krasovec met op de achtergrond de trots van Eygelshoven: het kleine kerkje. Afbeelding: Wil Wagenvoort

Eygelshoven -

In de zomerserie belicht de redactie van VIA elke week een dorp in de regio. Dit keer Eygelshoven, dat in Kerkrade een eigen gemeenschap vormt. Tot de meest bekende inwoners behoren vader Frans en zoon Noud Krasovec.

Wat is Eygelshoven en waarom behoort het door een herindeling bij Kerkrade?

„We hebben te maken met een van de meest vergrijsde dorpen van Nederland. Dat zie je op straat en merk je aan de behoefte aan hulp. Lang leek het erop dat we tot Landgraaf zouden gaan behoren. Maar omdat Hopel op Kerkraads grondgebied lag en als een tong door de zelfstandige gemeente Eygelshoven sneed, werd anders beslist.”

Welke overeenkomst is er met Gulpen?

„Door Gulpen stroomt een beek. Dat is typisch voor die plaats. Maar ook onder de Markt van Eygelshoven stroomt een beek. Die is echter overdekt, maar wel herkenbaar door de blauwe lampjes op de stoep. Openmaken van de beek is echter niet mogelijk. Met name door de zaterdagmarkt en onder andere de aanwezigheid van vishandelaren. Dat zou een zooitje worden.”

Wat is kenmerkend aan dit dorp in de stad?

„De verenigingen die elkaar helpen en gezamenlijk initiatieven ondernemen. Je ziet vaak dezelfde gezichten terug. Dat zorgt voor een sterke band. Indrukwekkend is voetbalclub LHC (Laura Hopel Combinatie). Een club met veel jeugd en altijd zichtbaar als grootste groep tijdens carnavalsoptochten.”

Wat zijn sterke punten van Eygelshoven, ook naar buiten toe?

„De groene omgeving, met veel wandelmogelijkheden. Recreatieve mogelijkheden in de buurt zoals GaiaZOO, Snowworld en Mondo Verde. Een station in het centrum met directe verbindingen naar Aken (aansluiting met hogesnelheidstrein TGV), Heerlen en Maastricht. En een op- en afrit van de Buitenring. Ideaal is de schaal van het Socio Project. Niet alleen voor evenementen, maar ook voor bijvoorbeeld het houden van Turkse bruiloften. Die aanvragen komen uit Duitsland en België.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee