Uitspraak

DocMorris vangt bot bij rechter om schadeclaim van veertien miljoen euro

Print
DocMorris vangt bot bij rechter om schadeclaim van veertien miljoen euro

Het distributiecentrum van DocMorris in Heerlen. Afbeelding: Peter Schols

DocMorris heeft geen recht op een schadevergoeding van veertien miljoen euro wegens inkomstenderving.

De Heerlense online-apotheek had dat geld geclaimd bij een Duitse apothekerskoepel, omdat die in de periode 2012 tot oktober 2016 had verhinderd dat het bedrijf Duitse klanten korting kon geven op medicijnen op doktersrecept.

De rechtbank in Düsseldorf deed woensdag uitspraak in de zaak tegen de Apothekerkammer Nordrhein, die de belangen van ‘stenen’ apotheken behartigt. De apothekerskoepel had via diverse rechtszaken tussen 2012 en 2016 een einde gemaakt aan kortingsacties van DocMorris. Pas in oktober 2016, na tussenkomst van de hoogste Europese rechter, kon DocMorris zijn gang gaan.

Het Europees Gerechtshof had gevonnist dat buitenlandse aanbieders van geneesmiddelen op de Duitse markt korting mogen geven op receptmedicijnen, ondanks het feit dat dit voor Duitse apotheken verboden is.

Het Heerlense bedrijf had daarom een schadeclaim ingediend van veertien miljoen euro voor misgelopen inkomsten tussen 2012 en oktober 2016. De rechters in Düsseldorf hebben woensdag gevonnist dat aan de uitspraak van het Europees Gerechtshof geen rechten kunnen worden ontleend voor de jaren ervoor.

DocMorris wacht de schriftelijke onderbouwing van het vonnis af en neemt dan een besluit over een eventueel hoger beroep.