Kaart: zoveel voertuigen worden er in jouw gemeente gestolen

Print
Kaart: zoveel voertuigen worden er in jouw gemeente gestolen

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Maastricht / Itteren -

Maastricht is onder voertuigdieven verreweg de populairste locatie in Limburg om toe te slaan. In de eerste helft van dit jaar werden in de hoofdstad 56 auto’s, 135 brom- en snorfietsen en 7 motoren buitgemaakt door criminelen.

Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit. In totaal werden in Limburg 364 auto’s, 388 brom- en snorfietsen en 45 motoren gestolen. De minste diefstal vindt plaats in de kop van Noord-Limburg. In Bergen, Gennep en Mook en Middelaar werden in totaal 1 auto, 1 motor, en 3 brom- of snorfietsen gejat.

Kijk hieronder op de kaart hoe vaak dieven in jouw gemeente toesloegen.

In heel Nederland gaat het om 3606 personenauto’s. Met name auto’s van nog geen drie jaar oud zijn populair onder dieven. In een jaar tijd zijn er 12 procent meer van deze voertuigen gestolen. De Volkswagen-modellen Golf en Polo blijven de meest gewilde auto’s.

„De diefstaltoename van jonge voertuigen toont de georganiseerdheid van de autodieven”, zegt Hendrik Steller, manager van het LIV. „Daarom blijft de aandacht voor preventie en intensieve samenwerking bij de opsporing essentieel.” Iets meer dan 36 procent van alle gestolen auto’s werd in het eerste halfjaar van 2019 binnen één dag teruggevonden.

Het aantal diefstallen van andere voertuigen is eveneens licht gedaald. Alleen brom- en snorfietsen werden vaker weggenomen. In die categorie is er een toename van 12,8 procent.