Tourspel 1e Tourweek: ‘Dit had denk ik niemand verwacht’

Print
Tourspel 1e Tourweek: ‘Dit had denk ik niemand verwacht’

Afbeelding: De Limburger

De Tour de France is halverwege en de eerste rustdag is achter de rug. Dat betekent dat we ook in het Tourspel de eerste tussenstand kunnen opmaken. Gerrit Smits uit Venray is al een paar dagen de klassementsleider met in totaal 1265 punten. Daarmee heeft Smits slechts een puntje voorsprong op Hub Gillissen.

,,Leuk dat ik nu een keer eerste sta. Ik doe al zoveel jaren mee aan het Tourspel. Ik heb de afgelopen dagen toch wat sneller op internet gekeken”, aldus de gepensioneerde privé-verpleegkundige, wat hij 44 jaar volhield alvorens met de VUT te mogen.

Smits had onder andere Mike Theunissen opgenomen in z’n tourploeg, die vooral uit sprinters bestaat. Z’n andere twee lijsten bestaan voornamelijk uit klimmers. Theunissen bleek tot nog toe een gouden greep. ,,Ik weet dat hij de laatste man voor Groenewegen is, en dan eindig je vaak toch nog wel vooraan. Dat hij een etappe wint, had niemand denk ik verwacht.”

Smits volgt het wielrennen nog altijd, maar niet zo intensief als vroeger. ,,Maar ik kijk wel iedere dag de Tour en ik lees de kranten. Ik fiets zelf ook nog altijd en ga twee keer per week sporten. Verder werk ik wat in de tuin bij m’n dochter. Niks moet, alles mag en ik zit zelden thuis. Zo vul ik m’n dagen.”

Hij voorspelt toch dat Thomas de Tour gaat winnen. ,,Hij was losbandig de laatste maanden, maar lijkt net op tijd de vorm te pakken te hebben. Hij was sterk op de eerste aankomst bergop.”

Over z’n eigen winstkansen is hij minder stellig. ,,Dat zien we wel aan het einde. Dit is al leuk, dat had ik nooit verwacht. Ik ga lekker kijken, en wellicht val ik nog een keer met de klimmers in de prijzen. Nu komen immers de bergen.”