Groenewegen met banddikte verslagen door Ewan in koninklijke sprint

Print
Groenewegen met banddikte verslagen door Ewan in koninklijke sprint

Dylan Groenewegen wordt met nipt verschil verslagen door Caleb Ewan. Afbeelding: AFP

Dylan Groenewegen heeft donderdag net naast zijn tweede ritzege in deze editie van de Tour de France gegrepen.

De renner van Jumbo-Visma werd in een koninklijke sprint in de straten van Toulouse met een banddikte verslagen door de Australiër Caleb Ewan. De Italiaan Elia Viviani werd derde.

In het algemeen klassement veranderde er niets. De Fransman Julian Alaphilippe behoudt de gele trui. Steven Kruijswijk blijft vierde in de rangschikking op 1 minuut 27.

Opgave Terpstra

Niki Terpstra was het grootste slachtoffer van een valpartij in het peloton op 30 kilometer van de aankomst. De Noord-Hollander bleef met een pijnlijke schouder zitten op het asfalt en gaf even later op. De 34-jarige Terpstra kwam dit voorjaar ook al zwaar ten val tijdens de Ronde van Vlaanderen en werd toen met een zware hersenschudding naar het ziekenhuis gebracht. Hij kon vervolgens niet starten in Parijs-Roubaix. Terpstra won beide klassiekers in zijn carrière.

Vier renners gingen direct na de start op avontuur. De Fransman Stéphane Rossetto was een van hen. De renner van Cofidis was al voor de vierde keer deze Tour mee in de ontsnapping. Anthony Perez, Lilian Calmejane en Aimé De Gendt waren de andere drie. Het peloton liet het viertal begaan, maar zorgde er wel voor dat de voorsprong niet te groot werd.

Ingerekend

De Gendt hield het langste vol, maar op enkele kilometers voor de aankomst werd de Belg ingerekend, waarna Jumbo-Visma de sprint voorbereidde voor Groenewegen. De 'trein' van de Nederlandse equipe, goed voor vier etappezeges in deze Tour, reed met ingaan van de laatste kilometer al op kop. Groenewegen moest daardoor net even te vroeg aanzetten voor zijn ultieme versnelling. Ewan dook mee in het achterwiel van de Amsterdammer en kwam er vlak voor de streep nog voorbij.

Cees Bol was voor de rit aangewezen als kopman van Team Sunweb. De jonge Zaandammer kon zich niet mengen in het sprintgeweld vooraan en passeerde de finishlijn als achtste.