Oud en nieuw

Sportieve huisarts Wim Jacobs draagt levenswerk over

Print
Sportieve huisarts Wim Jacobs draagt levenswerk over

Wim Jacobs (r) en zijn opvolger Robert van der Doef in de spreekkamer met het meubilair uit de oude raadzaal van de gemeente Ottersum. Afbeelding: Jos Gröniger

Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Gennep / Vierlingsbeek / Maashees / Holthees / Overloon / Groeningen / Boxmeer -

Het einde van een tijdperk nadert. Huisarts Wim Jacobs gaat de huisartsenpraktijk in Ottersum na 35 jaar verlaten. Op vrijdag 30 augustus heeft hij zijn laatste werkdag. Een dag later neemt Jacobs afscheid en stelt hij zijn opvolger Robert van der Doef aan zijn patiënten voor. Vanaf dan heeft de actieve huisarts tijd voor hobby’s, familie en de bouw van een nieuwe woning.

De vertrekkende Wim Jacobs en echtgenote Mia blijven niet wonen in Ottersum maar zij verhuizen naar Boxmeer. ,,We gaan daar levensloop bestendig bouwen.” De huisarts werkt zelf mee aan de bouw. ,,Ik blijf een zoon van een aannemer”, zegt hij vastberaden.

Studie

In zijn vaste spreekkamer in het oude raadhuis in Ottersum steekt de in Gennep geboren en getogen Wim Jacobs van wal. ,,Ik wilde al op heel jonge leeftijd huisarts worden.” In zijn peuterjaren had hij nog niet het idealisme mensen te genezen. ,,Nee, ik viel meer voor de status. Het mooie huis en de luxe auto spraken mij aan. Het gevoel om iets voor mensen te willen betekenen kreeg ik pas later.” Wim Jacobs doorliep het voortgezet onderwijs op een kostschool. Eenmaal geslaagd schreef hij zich in voor de medicijnenstudie. ,,Ik werd uitgeloot en kon in Nederland niet op een Universiteit terecht. We besloten het daarom bij de Franstalige opleiding in het Belgische Luik te proberen.” Voor duizend gulden (ca. 450 euro, JG) en na het overleggen zijn diploma werden Jacobs en studievrienden toegelaten. ,,We waren met circa tien Nederlanders in een buitenlands gezelschap. De studie viel niet mee en na een jaar besloot ik het in Nederland weer te proberen. Ik werd aangenomen op de Universiteit van Amsterdam, later studeerde ik in Nijmegen.” In 1980 behaalde Wim Jacobs zijn bul en studeerde hij af als arts. Een diensttijd bij de luchtmacht volgde in Gilze Rijen. Ook werkte hij in het bouwbedrijf van zijn vader en reed hij op de vrachtwagen voor een transportbedrijf. Na een zelf ondernomen lobby bij zuster Christine (destijds doktersassistente in de praktijk in Ottersum) kon hij een opleidingsplaats krijgen bij wijlen dokter De Waart. Hier volgde hij de opleiding tot huisarts. Wegens gebrek aan vestigingsplaatsen (werkloosheid begin jaren tachtig) werkte hij bij een farmaceutisch bedrijf in Uden. Na het plotselinge overlijden van dokter De Koning op 6 juli 1984 werd Wim Jacobs gevraagd in de praktijk te komen werken. ,,Op 27 juli 1984 begon ik in ’t Stepke waar de praktijkruimte verre van ideaal was. Een jaar later was het oude raadhuis te koop. Na een ingrijpende verbouwing vond in 1986 de opening plaats.”

Veranderingen

In de praktijk aan het Raadhuisplein zag Jacobs de veranderingen door de jaren opvolgen. ,,Er zijn veel verbeteringen geweest. Denk daarbij aan de relatie tussen arts en patiënt en de samenwerking met collega artsen in de regio en het ziekenhuis. Ook de automatisering was een zegen”, zegt de huisarts die ook in de huisartsenpost in Boxmeer werkte. ,,De komst van die post in 2002 was een enorme verbetering. Daarnaast is de huisartsenpraktijk in Ottersum sterk uitgebreid. Er staat nu een professioneel en hecht team waar ik trots op ben.” De vertrekkende Ottersummer leidde ook artsen op en vond daar veel voldoening in. ,,Het zinvol en leerzaam om mensen tot coassistenten en huisartsen op te leiden, en ik ben er zelf ook een betere dokter van geworden.”

Ondanks de drukke werkzaamheden vond Wim Jacobs tijd om te sporten. De sportieve huisarts liep tientallen marathons over de hele wereld, en was ook in de regio vaak aan de start te vinden. Na een knieblessure stapte hij op de racefiets en legde diverse monsterafstanden af. Op de fiets blijft hij actief, maar ook legt hij zich toe op andere dingen. ,,Ik ga weer veel lezen, en ik krijg tijd voor de kleinkinderen. Na het bouwen ga ik het rustiger aan doen.”

Opvolger

Als Wim Jacobs straks afscheid neemt, staat zijn opvolger klaar. Robert van der Doef (35) neemt de open plaats in de maatschap huisartsenpraktijk over. De huisarts was de laatste vijf jaren waarnemer in praktijken in Den Bosch en Ede. ,,Mijn voorkeur gaat uit naar het werken in een dorpspraktijk. De sfeer in Ottersum bevalt mij prima, en hier kan ik ook artsen opleiden. Dat is wat ik ook graag doe.” Met Robert van der Doef komt het aantal huisartsen weer op vier. In de huisartsenpraktijk werken verder de dokters Van der Horst, De Groot en Scheve.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →