Zomerserie: Op bezoek in Eijsden

‘Eijsden is populair als vakantieadres, je waant je in Frankrijk’

Print
‘Eijsden is populair als vakantieadres, je waant je in Frankrijk’

Ger Willems op het veerpont aan ’t Bat. Afbeelding: Jean-Pierre Geusens

Eijsden -

In de zomerserie van VIA Limburg belicht de redactie elke week een leuk dorp of fraaie wijk uit de regio. Deze week vertelt Ger Willems (66) over Eijsden in de gemeente Eijsden-Margraten.

Wat maakt Eijsden anders dan de andere dorpen in de gemeente Eijsden-Margraten?

„Eijsden is allereerst de grootste kern van alle dorpen in onze gemeente. En daarna trekt Eijsden meer richting Maastricht dan bijvoorbeeld Margraten waar de inwoners meer op het heuvelland zijn gericht. Het maakt de bewoners in Eijsden wat mondiger en ze zullen zich sneller uiten.”

De grootste kern van de gemeente dus?

„Dat zorgt ook voor een aantal grote verenigingen waaronder de twee harmonieën, de Roej en de Blouw. Deze zijn belangrijk voor het sociale contacten in het dorp. Door de harmonieën, maar ook de voetbalclubs is iedereen verbonden met elkaar.”

Groot dorp betekent ook inwoners van buitenaf?

„In het nieuwe gedeelte Poelveld is driekwart van de mensen die er woont niet van Eijsden. Toch zijn ook deze nieuwe inwoners erg betrokken. De voetbalclub probeert bijvoorbeeld jaarlijks een seizoen afsluiting te organiseren om iedereen bij elkaar te brengen. Vaak krijgen we naderhand dan telefoontjes van ouders dat ze in een commissie willen en dat we zoiets vaker moeten doen. Veel verenigingen moeten moeite doen voor vrijwilligers, maar soms loont zo’n verenigingsdag zich.”

Wat heeft Eijsden te bieden aan haar inwoners én toeristen?

„Het sociale leven speelt zich veel af aon ’t Bat. Bij de cafés daar zit het elke avond bomvol met de helft toeristen en de andere helft eigen inwoners. Eijsden is enorm populair als vakantieadres. Als je de bergen ziet daar waan je je in Frankrijk. Vanuit Eijsden ben je zo in Luik, Hasselt en Maastricht, maar ook de omgeving heeft veel te bieden op het gebied van wandelen en fietsen. We zien vaak mensen die meedoen aan de Bart Brentjens mountainbiketocht in september dat ze later met het hele gezin terugkomen.”

Veel toeristen, is dat ook een nadeel?

„Sommige mensen vinden van wel. Parkeren is soms een probleem, maar daar proberen we naar te kijken hoe we dat kunnen oplossen.”