Wordt Rianne Letschert de nieuwe Topvrouw van het Jaar?

© Laurens Eggen

Rianne Letschert (42) is doorgedrongen tot de finale van de verkiezing Topvrouw van het Jaar 2019. De rector magnificus van de Universiteit Maastricht neemt het daarin op tegen Agnes Koops (lid Raad van Bestuur PwC) en Daphne de Kluis (CEO Commercial Banking ABN AMRO).

Redactie

Elk jaar worden tien topvrouwen genomineerd. Aan de hand van de aangeleverde informatie kiest de jury onder leiding van voorzitter Jet Bussemaker drie finalisten. Zij worden uitgenodigd om zich persoonlijk te presenteren aan de jury. De Topvrouw 2019 wordt bekendgemaakt op 26 september.

De criteria waarop de genomineerden worden beoordeeld zijn: durf, ambitie, leiderschap, rolmodel, behaalde resultaten en wat de genomineerde eraan heeft gedaan in de eigen organisatie om diversiteit te bevorderen. De jaarlijkse verkiezing heeft als doel een platform te creëren waarop vrouwelijke directieleden in Nederlandse bedrijven en organisaties aandacht krijgen, zichtbaar zijn en daarmee een functie als rolmodel kunnen vervullen.

Kwaliteit

Rianne Letschert werd in 2016 benoemd tot rector magnificus aan de Universiteit Maastricht. Ze ging van Brabant naar Limburg. Van hoogleraar naar bestuurder. In Maastricht is ze verantwoordelijk voor de kwaliteit van onderzoek en onderwijs.

Letschert studeerde Internationaal Recht in Tilburg, Amsterdam en Montpellier. In 2005 promoveerde ze aan de Universiteit van Tilburg. Zes jaar later werd ze er hoogleraar Victimologie (slachtofferwetenschap) en Internationaal Recht. In mei 2015 startte haar onderzoek naar de impact van internationale tribunalen op samenlevingen en mensen die geconfronteerd worden met ernstige schendingen van de mensenrechten en internationale misdaad. Sinds 1 september 2016 vormt ze met Martin Paul en Nick Bos het college van bestuur van de UM.

Slachtofferrechten

Daarnaast houdt ze zich bezig met onderzoek op het gebied van slachtofferrechten. Verder is er nog een waslijst aan nevenfuncties. Ze is onder meer lid van De Jonge Akademie (een platform van jonge wetenschappers van de KNAW) en lid van het Adviescollege levenslanggestraften.

De titel Topvrouw van het Jaar ging in 2018 naar Eugenie van Wiechen, algemeen directeur van FD Mediagroep. Zij versloeg in de finale Margaret Versteden-Van Duijn, chief commercial officer bij bol.com en Annemieke den Otter, chief financial officer bij Ordina.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal