Levenslang Naoufal ‘Noffel’ F. voor liquidatie

Print
Levenslang Naoufal ‘Noffel’ F. voor liquidatie

Naoufal ‘Noffel’ F. Afbeelding: ANP

De Amsterdamse crimineel Naoufal F. is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De rechtbank Amsterdam legde hem donderdag de hoogste celstraf op vanwege het voorbereiden en aansturen van de moord op Iraniër Ali Motamed, eind 2015 in Almere. De straf is gelijk aan wat het Openbaar Ministerie op 16 mei eiste.

Eneco-monteur Motamed (56) werd in de vroege ochtend van 15 december 2015 voor zijn huis in Almere met één schot door het hoofd om het leven gebracht. Uitvoerders Anouar B. (29) en Moreo M. (36) kregen in april respectievelijk 20 en 25 jaar cel opgelegd. De rechtbank sprak van een koelbloedige en gewetenloze moord in een woonwijk.

Berichten

Net als justitie vindt ook de rechtbank bewezen dat F., bekend onder de bijnaam Noffel, medepleger was van de liquidatie. Hij besliste mee en stuurde aan, blijkt volgens de rechtbank grotendeels uit gekraakte PGP-berichten (versleuteld met Pretty Good Privacy) tussen F. en handlanger B. die waren verstuurd voorafgaand aan de moord.

Noffel hoorde zijn straf in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp schijnbaar onbewogen aan. Zijn advocaat Jan Huibers kondigde meteen aan dat zijn cliënt in hoger beroep gaat. Hij vindt dat de rechtbank ten onrechte uitgaat van een bepaalde samenwerking. De bijnamen voor F. die in de communicatie zijn genoemd, slaan volgens Huibers op iemand anders.

Zwijgen

Alle verdachten ontkenden en deden er vooral het zwijgen toe, zodat nooit duidelijk is geworden waarom het slachtoffer dood moest, hekelde de rechtbank. De Iraniër had geen banden met het criminele circuit. Het vermoeden van een mogelijke politieke achtergrond bij de moord is nooit bevestigd. De inlichtingendienst AIVD heeft sterke aanwijzingen dat Iran de hand heeft gehad in de liquidatie, maar strafrechtelijk is dat niet vastgesteld.

F. zat al vast. Hij kreeg in 2018 achttien jaar cel opgelegd voor het orkestreren van een mislukte liquidatie in Diemen, eveneens in 2015.

De rechtbank wees vorderingen toe van de weduwe en de zoon van het slachtoffer van in totaal bijna 3 ton. Het gaat volgens hun advocaat Richard Korver vooral om inkomstenderving en schokschade.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen