Hoensbroeks festival op Koningsdag gaat over in andere handen

Print
Hoensbroeks festival op Koningsdag gaat over in andere handen

Het afsluitende vuurwerk op het Oranje Festival Gebrook blijft gehandhaafd. Afbeelding: Luc Lodder

Hoensbroek / Heerlen -

Organisator Sander Bossink stopt met het Oranje Festival Gebrook. De viering van Koningsdag in Hoensbroek wordt vanaf volgend jaar georganiseerd door vier wijkraden verenigd in 4Gebrook. Ook krijgt het Oranje Festival een gewijzigde opzet.

Bossink, die het programma samenstelde, artiesten boekte en het festival presenteerde, laat weten dat het organiseren van het festival hem steeds meer tijd kost. „Ik heb het festival acht keer georganiseerd en zag het aantal vrijwilligers steeds teruglopen. Daardoor wordt het ieder jaar een grotere klus. Dit jaar moest op het laatste moment nog van alles geregeld worden.”

4Gebrook

In 4Gebrook heeft Bossink een partij gevonden die het Oranje Festival wil voorzetten. In die organisatie hebben de stichtingen Buurtbeheer Maria-Gewanden, Buurtgericht Werken Mariarade, Buurtgericht Werken BROICH en Buurtbeheer Nieuw Lotbroek zich verenigd. Deze wijkraden waren ook al eerder bij het Oranje Festival betrokken.

Het Oranje Festival zal in 2020 anders van opzet worden. Hoe het programma er precies uit gaat zien, kan Wim van Straten, voorzitter van Buurtgericht Werken Mariarade, nog niet zeggen. „We willen een bureau de opdracht geven het programma samen te stellen. Het muziekprogramma zal niet langer om een grote en landelijk bekende naam draaien. We zetten in op jong talent, bij voorkeur uit de regio.”

Gratis

In het verleden stonden namen als Thomas Berge, Def Rhymz en Yes-R op het festival. Namen van dit kaliber keren dus niet terug. Twee dingen zullen hetzelfde blijven in 2020. „Het Oranje Festival was gratis en dat blijft zo”, zegt Van Straten. „Het is een laagdrempelig evenement waar iedereen in Hoensbroek naartoe moet kunnen. Wat ook niet gaat veranderen, is het afsluitende vuurwerk.”

Met dat laatste is ook een wens van voormalig organisator Bossink ingewilligd. „Al zal ik het afsluitende festival zelf niet meemaken. Mijn vrouw wil na acht jaar eens Koningsdag met mij vieren en dat gaan we volgend jaar in Utrecht doen.”