Sjaak S.

Negen maanden cel voor ontucht met minderjarig gehandicapte handbalster

Print
Negen maanden cel voor ontucht met minderjarig gehandicapte handbalster

Afbeelding: iStock

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Sjaak S. (62) uit Venlo is veroordeeld tot een celstraf van negen maanden, waarvan zes voorwaardelijk, voor ontucht met een minderjarige met een verstandelijke beperking.

De rechtbank in Roermond neemt het S. vooral kwalijk dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn positie als handbal- en judotrainer en dat hij wist dat het meisje kwetsbaar was. Toch ging hij door met het plegen van ontucht tot hij op heterdaad werd betrapt. Dat S. ter zitting oprecht spijt leek te betuigen, typeerde de rechtbank als ‘mosterd na de maaltijd’.

Minderjarig

Officier van justitie Annemarie Kemp had twaalf maanden gevangenisstraf geëist, waarvan negen voorwaardelijk. De rechtbank kwam tot een lagere straf, omdat de aanklager een fout in de dagvaarding had gemaakt. S. werd ervan beschuldigd ontucht te hebben gepleegd met twee minderjarige, gehandicapte meiden. Ter zitting bleek dat er slechts één minderjarig was in die periode.

De officier van justitie trachtte de zaak te repareren door te stellen dat het strafbaar was als een hulpverlener in de maatschappelijke zorg ontucht pleegt met een cliënt. Volgens de rechtbank was geen sprake van zo’n relatie. De rechtbank spreekt hem hiervoor vrij. Ze acht wel bewezen dat S. in de fout is gegaan met de andere pupil.

Obsessie voor borsten

S. bekende tijdens de zitting dat hij regelmatig de borsten van het meisje had betast, maar bezwoer dat hij niet verder was gegaan. De rechtbank concludeert dat hij een ‘obsessie voor borsten’ heeft en behandeling behoeft. Tevens wees ze erop dat hij het vertrouwen van het meisje en haar familie heeft beschaamd en haar heeft gedwongen hun afspraakjes geheim te houden.

De rechtbank woog bij het bepalen van de straf mee dat S. door een autistische stoornis verminderd toerekeningsvatbaar was en dat zijn leven helemaal op de kop is gezet. S. is oneervol ontslagen bij de gemeente, zodat hij geen uitkering krijgt. Hij heeft zijn woning in Baarlo verkocht en zijn hobby als handbal- en judotrainer moeten opgeven.