Schoonspringster Inge Jansen verlost van trauma

Print
Schoonspringster Inge Jansen verlost van trauma

Afbeelding: AFP

Inge Jansen heeft zich donderdag bij het WK schoonspringen in Gwangju gekwalificeerd voor de finale van de 3-meterplank en daarmee ook voor de Olympische Spelen. In een bloedstollende halve finale was plek elf net genoeg.

Twee kleine trauma’s - zo kun je ze wel noemen - spookten jarenlang door het hoofd van de 25-jarige Inge Jansen. Nachtmerries had ze er van. Telkens wanneer het onderwerp ter sprake kwam, spuwden haar ogen vuur. Na al die jaren borrelde de teleurstelling nóg aan de oppervlakte.

Zowel de Spelen van Londen als die van Rio gingen door de zeer strenge regels van NOC*NSF nipt aan de neus voorbij van de Maasbrachtse topspringster, maar de derde keer bleek donderdag scheepsrecht in het immense Nambu University Aquatic Center in het Zuid-Koreaanse Gwangju.

Lees ook: Schoonspringster Inge Jansen opgebloeid en klaar voor WK

Al was het billenknijpen voor de Limburgse in de halve finale. Met nog een sprong te gaan zag Jansen zichzelf na een rommelige serie terug op de dertiende plaats. Een plek te laag en dus moest ze in extremis alles op alles zetten om nog te stijgen in het klassement. Het lukte met miniem verschil. Haar totaal van 286.80 punten bleek genoeg om twee concurrentes te passeren. Het verschil bleek onder de streep twee punten.

„Ik kan het nog niet bevatten”, laat ze vanuit Zuid-Korea weten. „Ik was zó bang dat ik het niet zou halen. Maar ik heb in de laatste sprong alles gegeven wat erin zat. En gelukkig is het gelukt.”

Nadat iedereen had gesprongen en de scores op het bord verschenen, durfde Jansen pas aan kwalificatie voor de Spelen te denken. „Je weet het pas echt zeker als je de uitslag ziet staan. Ik moest het echt op het scorebord zien, toen was ik pas echt heel erg blij.” Door de grote opluchting kan ze vrijdag onbevangen de finale springen. ,,Ik ga genieten en dan proberen nog wat plekken te stijgen.”