Kleinzoon (17) krijgt maximale jeugdstraf voor vermoorden opa met 38 messteken

Print
Kleinzoon (17) krijgt maximale jeugdstraf voor vermoorden opa met 38 messteken

Onderzoek na de dood van Herman Smit in Wierden Afbeelding: AD/Bert Kamp

De 17-jarige kleinzoon van Herman Smit uit Wierden is veroordeeld tot twee jaar celstraf en jeugd-tbs voor het vermoorden van zijn opa, op 8 november 2018. Het Openbaar Ministerie had 7 jaar cel geëist.

De jongen bracht zijn opa in november vorig jaar op gewelddadige wijze om het leven; onderzoek wees uit dat hij hem 38 keer met een mes gestoken had, in het hoofd, de hals, het bovenlichaam en in de ledematen. De jongen heeft de moord bekend; een financieel conflict tussen zijn ouders en Smit was daarvoor de aanleiding.

Volwassenenstrafrecht

Het Openbaar Ministerie had in de rechtszaak gevraagd om behandeling volgens het volwassenenstrafrecht, maar de rechtbank oordeelde anders. Zij zien de kleinzoon als een minderjarige, met zeer complexe persoonlijkheidsproblemen die behandeld moet worden.

Daarbij past geen kale celstraf, aldus de rechtbank. Dat dit voor de nabestaanden van Smit zwaar kan vallen, zeggen de rechters te begrijpen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen