Tweede Wereldoorlog-tour rondom verzetsboerderij De Spik in Haelen en Fliegerhorst Venlo

Een verlaten hangar op de voormalige Duitse vliegbasis Fliegerhorst Venlo. © Cliotravel

In de maand september vinden er in Haelen rondom boerderij De Spik in de openlucht de toneelvoorstellingen ‘Vossen van de Spik plaats’. Het script van dit toneelstuk is geschreven door schrijver en stadsdichter van Leudal Frits Criens. Om een beter begrip van deze verzetsboerderij te krijgen, houdt Historisch Reisgenootschap Cliotravel op zondag 1 september een zogeheten Spikexcursie.

Frank Heythuysen

Hoeve De Spik was in de Tweede Wereldoorlog een centrum van verzet en illegaliteit. De boerderij werd bewoond door weduwe Antonia Vossen en haar 8 kinderen, maar aan de gezinstafel schoven regelmatig gevluchte Franse krijgsgevangenen, ondergedoken Joden en neergeschoten geallieerde piloten aan. Moder Vossen was een bescheiden vrouw die met de dood van één van haar kinderen een hoge prijs heeft betaald voor onze vrijheid. Het toneelstuk vormt een aanloop naar de viering van 75 jaar vrijheid in Limburg en Nederland.

Tijdens de Spikexcursie wordt die zondagmorgen eerst de boerderij aan de Speckerweg in Haelen bezocht. Gids en lokale geschiedenisexpert Frits van Horne vertelt over de belangrijke rol van de familie Vossen in het verzet en over de pilotenlijn. Tevens staat een bezoek aan het Wehrmachtshuisje in Nunhem op het programma, een onderdeel van een Duitse luchtverdedigingslinie. Gids Bart van der Venne geeft een nadere toelichting op deze militaire post.

‘s Middags wordt dieper ingegaan op de luchtoorlog en gaat de reis naar Fliegerhorst Venlo. Gids Marcel Hogenhorst, die diverse artikelen over dit vliegveld heeft geschreven, vertelt over deze Duitse vliegbasis waar de nachtjagers opstegen om de geallieerde bommenwerpers uit de lucht te schieten. Vele ruïneresten op de Venlose heide op de grens van Nederland en Duitsland herinneren aan dit verleden.

De kosten van de dagexcursie bedragen € 52,50, inclusief busvervoer naar de diverse plaatsen, rondleidingen, lunch en een handout over het Fliegerhorst. Voor meer info en aanmelding: e-mail leonardomoonen@gmail.com ,tel. 06-19675394 of kijk hier.