‘Henk Stienstra stond altijd klaar om Roda te helpen’

Print
‘Henk Stienstra stond altijd klaar om Roda te helpen’

Met Stienstra als shirtsponsor won Roda JC in 2000 de KNVB Beker. Afbeelding: ANP

Kerkrade / Heerlen / Hoensbroek / Eygelshoven -

Zijn naam prijkt voor eeuwig op het ‘gouden shirt’ uit 2000, het shirt waarin de KNVB Beker werd gewonnen. Henk Stienstra, al tientallen jaren trouw sponsor van Roda JC, is op 78-jarige leeftijd overleden. „Hij stond altijd klaar voor de club.”

Frits Schrouff en Servé Kuijer zijn onthutst als ze het nieuws vernemen. De eigenaar en oud-voorzitter van Roda JC komen woorden tekort om hun waardering te uiten voor Henk Stienstra, de man die hun club zo vaak financieel uit de brand hielp.

Respect

„Godallemachtig, wat erg zeg”, reageert Servé Kuijer. Als voorzitter en directeur had hij in de jaren negentig en tweeduizend veelvuldig te maken met Stienstra. „Ik heb ongelofelijk veel respect voor die man. Henk heeft Roda heel erg vaak geholpen op het moment dat de club in een moeilijke situatie zat. Toen de club niemand kon vinden is hij ook nog een paar jaar shirtsponsor geweest.”

Lees ook: Rijkste Limburger Henk Stienstra (78) overleden

Ook de laatste jaren stond Stienstra Roda regelmatig financieel bij. Zo was zijn bedrijf afgelopen seizoen nog betrokken bij de reddingsoperatie om de club overeind te houden. „Een zeer gewaardeerd mens”, is Roda-eigenaar Frits Schrouff lovend over Stienstra. „Het was een zeer bescheiden man, bijzonder plezierig in de omgang ook. Hij hield veel rekening met de medemens. Bij Roda heeft hij veel geweldigs gedaan. Hij heeft me daarmee enorm geholpen.”

Geen groot fan

Hoewel Stienstra al jaren trouw sponsor was, stond hij niet te boek als groot Roda-fan. „Hij kwam af en toe wel kijken, maar het voetbal interesseerde hem eigenlijk niet zo heel veel”, herinnert Kuijer zich. „Hij was vooral sponsor om iets te doen voor de mensen in de regio.” Sommige supporters wierpen in financieel zware tijden wel eens de vraag op waarom Stienstra de club niet overnam. „Hij begreep heel goed dat je zo’n business niet kunt runnen als je er geen verstand van hebt”, verklaart Kuijer. „Maar hij stond altijd klaar om de club met zijn bedrijf te helpen. Dat zal ook niet veranderen, denk ik.”

Roda JC wenst in een bericht op de website de familie en vrienden van Stienstra veel sterkte. De club laat desgevraagd weten nog na te denken over een passend eerbetoon.