Ruim tweehonderd linksrijders bekeurd op A2

Als de spitsstrook open is, blijven veel automobilisten op de middelste baan rijden. © Annemiek Mommers

Zeker tweehonderd automobilisten zijn de afgelopen week op de A2 tussen Maasbracht en Urmond bekeurd, omdat ze te lang op de linker rijbaan bleven hangen. De politie kondigde daar vorige week strenge controles aan.

Paul Bots

Dat gebeurde na signalen dat veel automobilisten de spitsstrook van de snelweg niet gebruiken en doorlopend op de middelste rijbaan blijven rijden. Als gevolg daarvan stroomt het verkeer minder goed door. De landelijke eenheid van de politie heeft in de eerste zes dagen van de actie ongeveer 150 boetes uitgedeeld. De lokale politie sloot zich aan bij de actie en schreef ook ruim vijftig bekeuringen uit.

Smoes

Mensen zeggen volgens een politiewoordvoerder dat ze bang zijn om over de doorgetrokken streep te rijden als de spitsstrook open is. In werkelijkheid blijkt dat vaak een smoes. „Want als we met een herkenbare politieauto over de A2 rijden, zie je auto’s allemaal snel naar rechts gaan.”

De automobilisten die zijn beboet, zijn niet aangehouden. De politie heeft kentekens genoteerd. De boete van 149 euro valt uiteindelijk bij de eigenaar van de auto thuis op de deurmat.

Inhaalverbod

Er wordt sinds vrijdag ook extra gecontroleerd op vrachtwagens die het inhaalverbod negeren. Die controle leidde in de eerste week tot slechts een tiental bekeuringen. Volgens de politiewoordvoerder is dat mede het gevolg van het feit dat de acties vooraf zijn aangekondigd. Truckers krijgen een boete van 249 euro als ze het inhaalverbod negeren.

Volgens de politiewoordvoerder is er geen extra mankracht ingezet voor de actie op de Limburgse A2, maar is vooral aan collega’s gevraagd om extra goed op te letten. De extra alertheid op linksrijders geldt nog zeker tot september, zo geeft hij aan.

Hardrijders

Tijdens de controles zijn ook enkele hardrijders bekeurd en enkele mensen die zaten te bellen achter het stuur. „Hardrijders hebben we alleen beboet als ze écht opvallend hard reden. Als iemand ons tijdens de controle met 150 kilometer per uur inhaalt, is hij de sjaak.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal