Pensioen

Vakond FNV vindt nu korten op pensioenen onverstandig

Print
Vakond FNV vindt nu korten op pensioenen onverstandig

Afbeelding: Getty Images

Vakbond FNV zou het „heel onverstandig” vinden als pensioenfondsen volgend jaar moeten gaan korten. „We zijn bezig met de uitwerking van een nieuw pensioencontract. Een van de doelen is om het vertrouwen te herstellen. Nu korten zou een heel slecht begin zijn”, zegt FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga.

Hij reageert op de flink weggezakte financiële positie van de grote pensioenfondsen. Daardoor dreigen ze volgend jaar toch te moeten korten op de pensioenen, ondanks het recente pensioenakkoord. Zelfs bij ambtenarenfonds ABP en zorgfonds PFZW blijken opeens kortingen op de loer te liggen.

Volgens FNV behalen de fondsen in de praktijk nog steeds goede rendementen. De vakbond wijt hun verslechterde positie vooral aan de rente en wil het bij het uitwerken van het pensioenakkoord daarom gaan hebben over een nieuwe rekenrente.

Ook daarom zou de korting op pensioenen in de ijskast moeten worden gezet, aldus Elzinga. „We weten nog helemaal niet hoe dat nieuwe pensioencontract eruit gaat zien, wanneer wel en niet gekort gaat worden, wanneer er geïndexeerd kan worden. In afwachting van die uitwerking zou je nu geen maatregelen moeten nemen die misschien straks niet nodig zijn.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen