Mega fietsbrug door oorlogmuseum nadert voltooiing

Print
Mega fietsbrug door oorlogmuseum nadert voltooiing

De 90 meter lange fietsbrug in het oorlogsmuseum. Afbeelding: Stefan Koopmans

Overloon / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck -

De negentig meter fietsbrug op 3,5 meter hoogte door het Oorlogsmuseum Overloon nadert voltooiing. De brug wordt eind september feestelijk geopend.

Nog een maand of tweede en dan ligt in het Oorlogsmuseum Overloon de eerste fietsbrug, wereldwijd, die letterlijk dóór een museum loopt.

De mega brug is onderdeel van een fietsroute die het museum verbindt met onder meer de Duitse militaire begraafplaats met 32.000 graven in Ysselsteyn. „Eind september is de officiële opening, een exacte datum volgt nog. De vier brugdelen zijn geplaatst. Buiten zijn we nog bezig met de taluds, de op-en afritten,” meldt woordvoerster Janneke Kennis. De feestelijke brugopening valt tussen de herdenkingen van 75 jaar Operatie Market Garden op 17, 18 september en de bevrijding van Overloon op 14 oktober.

Museumdirecteur Erik van den Dungen sprak eerder de hoop uit dat de brug in mei van dit jaar klaar zou zijn. Maar allerlei technische zaken en de verdere aankleding van de brug vergden toch meer tijd. De brug heeft zes ton gekost. Provincie Brabant, gemeente Boxmeer, het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg en een ontwikkelingsfonds stelden bijdragen beschikbaar: in totaal 1,7 miljoen euro. Dat geld is niet alleen gebruikt voor de aanleg van de brug, maar ook voor andere investeringen en projecten in het museum.