Terreurverdachte Maastricht heeft dubbele nationaliteit

Print
Terreurverdachte Maastricht heeft dubbele nationaliteit

De terreurverdachte maakte gebruik van Telegram, een gratis cross-platform berichtendienst en app. Afbeelding: Getty Images

Maastricht / Itteren -

De 27-jarige man die woensdagmiddag werd aangehouden in Maastricht op verdenking van terroristische misdrijven zoals opruiing tot een terroristisch misdrijf en meewerken aan training van terrorisme heeft een dubbele nationaliteit: Nederlands-Marokkaans.

Dat heeft het Landelijke Parket donderdagmiddag bevestigd.

Dat de man verdacht wordt van ‘meewerken aan training van terrorisme’ betekent niet dat hij fysiek trainingen gaf aan mensen. Alle activiteiten van de verdachte speelden zich, voor zover nu bekend, op het internet af.

Lees ook: 27-jarige verdachte van terrorisme aangehouden in Maastricht

Het Openbaar Ministerie meldde eerder informatie te hebben gekregen van de AIVD waaruit bleek dat de verdachte onder andere gebruik maakte Telegram, een gratis cross-platform berichtendienst en app. Telegram is lange tijd het favoriete communicatiekanaal van Islamitische Staat (IS) geweest vanwege de beveiliging. Telegram en andere diensten zoals WhatsApp maken gebruik van zogeheten end-to-end encryptie zodat berichten, foto’s, video’s, gesproken berichten, documenten, statusupdates en oproepen versleuteld worden verstuurd zodat derden niet kunnen meekijken.

Kraken

Bekend is dat geheime diensten zoals de AIVD al enige jaren bezig zijn met pogingen de versleuteling te kraken om zo terroristische activiteiten in een vroegtijdig stadium te ontdekken. Sinds de invoering van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, vorig jaar, heeft de AIVD meer armslag op dit gebied. Of dit betekent dat ze Telegram hebben gekraakt of andere technologie toepassen om mee te kijken is niet bekend.

Het Openbaar Ministerie begon vorige maand met het onderzoek naar de man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hij verspreidde online jihadistische en gewelddadige propaganda en riep op tot het plegen van geweld. De man is werk- en dakloos. Hij wordt vrijdag voorgeleid.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen