Hoge Raad: Nederland deels aansprakelijk voor Srebrenica

Print
Hoge Raad: Nederland deels aansprakelijk voor Srebrenica

De Moeders van Srebrenica arriveren voor aanvang van de uitspraak Afbeelding: ANP

De Nederlandse Staat is deels aansprakelijk voor de dood van zo’n 350 Bosnische moslimmannen tijdens de val van Srebrenica. Volgens de Hoge Raad heeft Nederland de mannen niet de keuze geboden om op de Nederlandse legerbasis te blijven.

De Staat is volgens de Hoge Raad voor 10 procent aansprakelijk. De mannen zouden waarschijnlijk toch worden gevonden door de troepen van Mladic. Zij hadden Nederland waarschijnlijk gedwongen om de mannen uit te leveren, waarna ze alsnog zouden zijn vermoord. De kans dat dit niet zou zijn gebeurd, schat de Hoge Raad in op 10 procent. Om die reden is Nederland aansprakelijk voor 10 procent van de schade die de ‘moeders van Srebrenica’ hebben geleden.

Controle

Dutchbat wordt niet verantwoordelijk gehouden voor de val van Srebrenica. Dutchbat opereerde toen onder de verantwoordelijkheid van de Verenigde Naties. Bij de evacuaties die op 12 juli begonnen, heeft Nederland wel zelf controle en invloed gehad over wat er zich afspeelde. Nederland wist die avond ook dat de moslimmannen het reële risico liepen op mishandeling en executie.

Dat Nederland de evacuatie buiten de compound bleef begeleiden, is de Staat niet aan te rekenen. Voor het lot van deze groep zou het niets hebben uitgemaakt als Dutchbat de samenwerking zou hebben beëindigd. De Bosnische Serven zouden daar hoe dan ook mee zijn doorgegaan. Dat ligt anders bij de vluchtelingen die hun toevlucht op de compound zochten. Nederland had de ongeveer 350 mannen de keuze moeten bieden om er te blijven, ook al was de kans heel klein dat ze het dan wel zouden hebben overleefd.

Met deze uitspraak is er in Nederland geen beroep meer mogelijk. Wel kunnen de nabestaanden nog naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.