Kort geding

Beachparty in Reuver mag van rechter doorgaan

Print
Beachparty in Reuver mag van rechter doorgaan

Impressie van een eerdere editie van de Beachparty. Afbeelding: Frank Stevens

Reuver -

De Beachparty in Reuver mag dit weekeinde doorgaan. Dat heeft de rechtbank in Roermond besloten in het kort geding dat omwonenden van het Raadhuisplein hadden aangespannen.

Rechter Theo Schelfhout heeft wel extra voorwaarden gesteld om de geluidsoverlast te beperken. Zo moet de gemeente Beesel streng controleren. Ze moet viermaal per evenement meten of meer geluid wordt gemaakt dan toegestaan, zoals vastgesteld in het nieuwe beleid. Daarbij moet ze echter de norm hanteren van het oude beleid, die minder decibels toestaat.

Wethouder Debbie Heesakkers is verbaasd over de uitspraak, omdat de rechter voorwaarden stelt die deels uit het oude beleid en deels uit het nieuwe beleid afkomstig zijn. Aan de andere kant is ze blij dat duidelijkheid is geschapen.

Vrijwilligersstichting

Het evenementenbeleid is al langer een heet hangijzer in Beesel. Of beter: in Reuver. Omwonenden van het Raadhuisplein hebben moeite met twee grote evenementen in het hartje van het dorp. Het gaat om het Tentfieës (maart) en de Beachparty (juli). Beide feesten worden georganiseerd door de plaatselijke vrijwilligersstichting Events4You.

De buurtbewoners ervaren naar eigen zeggen onaanvaardbare geluidsoverlast. Ze maakten bezwaar tegen het nieuwe evenementenbeleid van de gemeente, dat onlangs is vastgesteld. Besloten is het aantal feesten met luide muziek te beperken tot maximaal drie per jaar en één per locatie. De muziek mag voortaan wel harder zijn: 95 decibel in plaats van 80.

Vergunning vernietigen

Vlak voor de vaststelling van het nieuwe beleid had de gemeente een vergunning verleend voor het tweedaags muziekevenement Beachparty Outdoor/Hollandse Glorie XXL. De omwonenden vroegen donderdag in kort geding de vergunning te vernietigen, zodat het feest niet door kon gaan.

Rechter Schelfhout wil het verzoek niet honoreren. Hij wijst op de impact voor de organisatie en de mensen die al een kaartje hebben gekocht als vlak van tevoren het feest wordt afgeblazen. Hij stelt tevens dat de gemeente de vergunning heeft verleend omdat ze het feest blijkbaar van belang vindt voor de bevolking en de overlast die het met zich meebrengt aanvaardbaar acht.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen