Consumentenbond teleurgesteld: Ruim helft van geteste traphekjes is ronduit gevaarlijk

Print
Consumentenbond teleurgesteld: Ruim helft van geteste traphekjes is ronduit gevaarlijk

Veel traphekjes doorstaan de test van de Consumentenbond niet (foto ter illustratie). Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

De Consumentenbond slaat alarm na de jaarlijkse traphekjestest. Acht van de dit jaar onderzochte afscheidingen zijn zo gevaarlijk dat ze het predicaat ‘afrader’ opgeplakt krijgen. Vooral de mogelijkheid om de hekjes met plakstrips te bevestigen zorgt voor levensgevaarlijke situaties, constateert de bond, die de krakkemikkige exemplaren op een zwarte lijst heeft gezet.

De Consumentenbond stuitte bij eerdere edities van de test met regelmaat op onveilige hekjes. De destijds geteste hekjes zijn niet meer te koop, maar werden nooit officieel teruggeroepen. Veel daarvan zijn nog wel in gebruik of worden tweedehands aangeboden.

Vorig jaar constateerde de consumentenbond zelfs dat hekjes waarvan bewezen was dat ze gevaarlijk waren onder een andere naam weer in de winkels kwamen te liggen. ‘Ongelooflijk’. De bond heeft daarom een ‘zwarte lijst’ met onbetrouwbare hekjes opgesteld. Vorig jaar kwamen er voor het eerst hekjes zonder problemen uit de test.

Van de nu onderzochte traphekjes scoren de volgende types en modellen een één, echte afraders dus: BabyDan Premier klemhekje - het oude model doorstond de test wel -, BabyDan Perfect Close, Lindam Sure Shut Orto, Dreambaby Chelsea Autoclose, Childhome Maestro deur/traphek wit, Childhome Maestro deur/traphek hout, Safety 1st Easy Close Metal Extra Tall, en de Safety 1st Auto Close metaal wit.

Veiligheidsnorm

De Consumentenbond houdt zich bij de test aan de Europese veiligheidsnorm 1930:2011. Die normering wordt aangevuld met extra strenge tests, leest het op de site van organisatie, maar die strengere eisen kunnen alleen tot een hoger resultaat leiden, niet tot een lagere score. Er wordt onder meer getest op de veilige hoogte van de hekjes, de werking van het slot, kans op beklemming en het effect van een botsing.

Bovendien moeten de barrières bestand zijn tegen intensief gebruik. Daartoe wordt een duurtest gedaan, waarbij het hekje met behulp van een apparaat 10.000 keer een trek- en duwbeweging te verduren krijgt. Ook wordt met een dummy, ter grootte van een kinderrompje, gekeken of de ruimte onder en boven de hekjes en tussen de spijltjes niet te groot is. Een overzicht van de hekjes, ook de veilige, vind je op de website van de bond.

Zelfklevende strips

Hoewel consumenten in de handleiding de keus hebben om de hekjes met zelfklevende strips óf schroeven vast te maken, blijkt tijdens een duurtest dat veel van de vastgeplakte hekjes uit de deur-, muur- of trapopening vielen. Ook verschoven de hekjes. Reden voor de consumentenorganisatie om fabrikanten te vragen de handleidingen direct aan te passen en kopers te adviseren de hekjes altijd met schroeven vast te zetten.

Niet alleen de bevestiging speelt de hekjes parten. Twee andere hekjes in de test begaven het na een botsing met een gewicht van tien kilo. Twee automatische sluitingen bleken ook niet goed te werken. De Consumentenbond, die de onderzoeksresultaten deelt met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), zegt ‘teleurgesteld’ te zijn door de uitkomst van de jaarlijkse test.