Twaalf jaar cel voor doodschieten Roermondenaar Ignasia bij ripdeal

Print
Twaalf jaar cel voor doodschieten Roermondenaar Ignasia bij ripdeal

De portiekwoning in Rotterdam Afbeelding: MediaTV

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De rechtbank Rotterdam heeft de 35-jarige Oswaldo C. en Michael E. (33) veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf voor het doodschieten van de 30-jarige Zino Ignasia uit Roermond.

Voor de rechters staat het vast dat Ignasia een jaar geleden het slachtoffer is geworden van een vooraf geplande ripdeal. Het Openbaar Ministerie had tegen beide verdachten zestien jaar cel geëist. De rechtbank komt tot een lagere straf omdat het misdrijf zich heeft afgespeeld in het criminele milieu. Het slachtoffer heeft zich ook schuldig gemaakt aan ernstige strafbare feiten.

Portiek

De twee mannen uit Rotterdam hadden in de ochtend van 15 juni 2018 chatcontact met elkaar over ‘iemand uit Roermond’ die voor 24.000 euro 800 gram cocaïne wilde kopen. Later die dag werd Zino Ignasia in een portiek van een woning in Rotterdam-Zuid met drie kogels doodgeschoten. Michael E. heeft de fatale schoten gelost. De mannen gingen er vandoor met de sporttas waarin Ignasia de 24.000 euro had opgeborgen.

Blinde paniek

De schutter heeft volgens de rechters gericht geschoten en niet in blinde paniek zoals hij tijdens de rechtszaak twee weken geleden beweerde. Volgens hem zou Ignasia agressief zijn geworden en het plan hebben gehad om de drugs zonder die te betalen mee te nemen. Bij een worsteling zou het wapen per ongeluk zijn afgegaan.

De advocaten van C. en E. hadden om vrijspraak gevraagd. De schutter zou uit noodweer hebben gehandeld en Oswaldo C. zou niet hebben geweten dat zijn kompaan bewapend was.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen