Gemeente pakt overlast in bossen rondom Toverland aan

Print
Gemeente pakt overlast in bossen rondom Toverland aan

Het aantal recreanten in de bossen rondom Toverland is de laatste jaren flink toegenomen, stelt de gemeente Horst aan de Maas. Afbeelding: Peter Schols

Sevenum -

Horst aan de Maas wil de overlast door recreatief gebruik in de bossen rondom Toverland terugdringen door het gebied op te delen in verschillende zones. De verschillende groepen recreanten mogen hun activiteiten alleen nog uitoefenen in een eigen gebied.

Volgens Horst aan de Maas is deze maatregel nodig omdat er de laatste jaren steeds meer activiteiten plaatsvinden in de Sevenumse bossen rondom Toverland. Zo zijn er wandelaars, fietsers, mountainbikers, ruiters en geocachers actief en vinden er ook commerciële activiteiten plaats. Zoals spooktochten, sledehondentochten en activiteiten met quads.

Dieren

Door de ontstane onrust is het aanwezige wild in het gebied verdreven naar de randen of zelfs van het terrein verdwenen. Volgens de gemeente is het wildbestand dramatisch gedaald en zijn er vorig jaar acht dieren aangereden. Zes reeën en twee dassen waren slachtoffer. Het zogeheten zoneringsplan is door de gemeente opgesteld in samenwerking met de Wildbeheer Eenheid Sevenum en de particuliere boseigenaren. Hoop is dat het wild door de maatregelen weer terugkeert in de bossen.

De commerciële activiteiten zijn inmiddels al verplaatst naar het gebied ten noordwesten van recreatiepark De Schatberg. Volgens de gemeente gebeurde dit in overleg met het park. De commerciële activiteiten veroorzaakten de meeste overlast.

Het gebied ten noordoosten van De Schatberg is voortaan voornamelijk bestemd voor wandelaars. Het terrein ten oosten van Toverland wordt voor fietsers en mountainbikers. Het bosgebied in de buurt van hippisch centrum De Peelbergen is bestemd voor ruiters.

Afsluitingen

Grote gedeelten van het bosgebied zullen op termijn fysiek worden afgesloten. Daarmee wil de gemeente voorkomen dat motorvoertuigen het bosgebied betreden. Op 28 plaatsen komt een nieuwe slagboom te staan. Deze worden allemaal voorzien van sloten. Ook wordt een aantal bestaande slagbomen verwijderd. Op veertig plekken plaatst de gemeente gebods- en informatieborden om alle gebruikers te informeren over de indeling van het gebied.

De gemeente trekt 35.000 euro uit voor de maatregelen. Horst aan de Maas, de wildbeheereenheid en provincie Limburg gaan de nieuwe regels handhaven.

Volgens Horst aan de Maas willen de beoefenaars van de sledehondensport niet verkassen naar het terrein ten noordwesten van De Schatberg omdat ze nu geen overlast zouden veroorzaken. De gemeente noemt de verhuizing echter noodzakelijk voor het complete plan en stelt dat de sledehonden zelf een andere locatie moeten zoeken als ze niet meewerken.

André Veenstra van Lowland Pack, organisator van sledehondentochten, vindt inderdaad dat zijn activiteiten niet voor overlast zorgen, zo zegt hij. „Maar we zijn nu wel bezig met de gemeente om het andere gebied boven De Schatberg in te richten. Zo komen er bredere bochten en bredere paden. Maar in de andere gebieden mogen wij straks ook nog steeds komen. Om dat te verbieden, zal de gemeente de Algemene Plaatselijke Verordening moeten veranderen.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen