Broers chalets Voerendaal verliezen ook hoger beroep tegen gemeente

Print
Broers chalets Voerendaal verliezen ook hoger beroep tegen gemeente

De chalets moesten worden afgebroken. Afbeelding: Johannes Timmermans

Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen -

De gebroeders Ronnie en René zijn terecht uit hun woonwagens in Voerendaal gezet. Dat oordeelt het Hof in Den Bosch, waar de gemeente Voerendaal op alle punten heeft gewonnen.

Met een lijst van ruim vijftig bezwaren zijn de broers naar het Gerechtshof in Den Bosch gestapt. Hun doel: het vonnis van de kantonrechter in Maastricht ongedaan maken. Die had alle maatregelen goedgekeurd die de gemeente Voerendaal de broers had opgelegd.

Huurschuld

Voerendaal had twee jaar geleden de huur van de chalets aan de Lindelaufer Gewande opgezegd, de broers gesommeerd de standplaatsen te ontruimen en de huurachterstand van circa 15.000 euro te betalen. De huurschuld besloeg een periode van vijftig maanden. In 2011 had Voerendaal een groot deel van een oudere huurschuld kwijtgescholden.

Lees ook:Rechter geeft gemeente gelijk: kampbewoners moeten weg

Stilgezeten

De broers leven op voet van oorlog met de gemeente Voerendaal sinds die de chaletbewoners streng is gaan aanpakken. Dat was tegelijk een van de argumenten van de broers: de gemeente heeft jarenlang stilgezeten en de huurachterstanden dus gedoogd. Voor het Hof is dat geen reden waarom Voerendaal niet alsnog de huurachterstand mag innen.

De gemeente heeft ook vastgesteld dat de twee gas en elektriciteit hebben gestolen door middel van een illegale aftakking en het onbruikbaar maken van de meters. Op grond van rapporten van Enexis blijkt het in totaal om een bedrag van ruim 8000 euro te gaan.

Volgens de broers wonen zij ‘zelfstandig in een hechte gemeenschap’ waarin het gebruikelijk is dat aansluitingen van gas en elektriciteit zelf worden uitgevoerd. Bovendien was de illegale aftakking niet door de broers zelf, maar door hun vader, vóór diens overlijden in 2007, aangelegd.

Lezen

Ook andere argumenten van de broers, zoals ‘wij kunnen niet lezen en schrijven’ en ‘we konden de huur niet contant betalen, omdat we een toegangsverbod tot het gemeentehuis hadden’ zijn door het Hof van tafel geveegd. Dat toegangsverbod hadden de broers gekregen na twee incidenten op het gemeentehuis waarbij ze zich dreigend en intimiderend tegenover ambtenaren hadden opgesteld.

De twee zijn ook enige tijd in beeld geweest als verdachten van de bedreiging met een pistool van burgemeester Wil Houben, maar die zaak heeft het Openbaar Ministerie gesloten. Ook zijn er bij hen vuurwapens, hennep voor de verkoop, een hennepplantage in voorbereiding en 100.000 euro aangetroffen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen