Natuurmonumenten: zeldzame vroedmeesterpad weer gehoord in Mheer

De vroedmeesterpad.

De vroedmeesterpad. © Natuurmonumenten/Paul van Hoof

Voor het eerst in tien jaar is de vroedmeesterpad weer gehoord in de Horstergrub in Mheer, meldt Natuurmonumenten. De vroedmeesterpad is een vrij zeldzame diersoort die van nature in Nederland alleen in Zuid-Limburg voorkomt.

redactie

Het was vrijwilligster Josien van Boekel, die de vroedmeesterpad weer hoorde. Voor Natuurmonumenten doet ze monitoring vroedmeesterpad. Al tien jaar wandelt zij in Mheer bij de Horstergrub in de hoop op het geluid van een vroedmeesterpad. In juni was het zover: op vier plekken in de Horstergrub roepende Kleunkskes oftewel de vroedmeesterpadden.

Veel geduld

„Je moet er wel op warme zomeravonden voor op pad gaan en veel geduld hebben: maar opeens als het bijna donker wordt dan hoor je dat specifieke, melodieuze geluid, wat op een fluitje lijkt”, zegt Van Boekel. „De roep doet denken aan een klokje, klökske en in Mheer ’t kleunkske genoemd. De mannetjes roepen het meest, maar ook vrouwtjes kunnen roepen. Het bijzondere aan dit dier is dat het mannetje, een kleine gedrongen pad, de eisnoeren enkele weken met zich mee over het land op zijn rug draagt.”

Vruchten

Natuurmonumenten laat weten heel blij te zijn met dit nieuws, omdat inspanningen om een prettig leefgebied te geven eindelijk vruchten afwerpen. De kalkrijke bodem en de hellingbossen waren er al aanwezig en het voedsel zoals nachtvlinders, regenwormen, slakken, kevers en mieren ook. Poelen waren echter veelal verdwenen. Deze zijn de afgelopen jaren opnieuw aangelegd in de heuvels.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee