Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz

Print
Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz

Foto ter illustratie. Leden van de Iraanse Revolutionaire Garde oefenen in speedboten. Afbeelding: AFP

Iran heeft vrijdag de Britse olietanker Stena Impero geconfisqueerd. Het schip werd geënterd in de Straat van Hormuz, dat meldt de Iraanse Revolutionaire Garde op de staatstelevisie. De rederij van het schip meldt geen contact te kunnen krijgen met de bemanning. Tegelijkertijd wordt gevreesd voor het lot van een tweede Britse tanker.

De olietanker zou zijn geënterd vanwege ,,niet-naleving van de internationale zeevaartwetgeving” en ,,op verzoek van de haven- en zeevaartautoriteit van de provincie Hormozgan’’, aldus de Iraanse autoriteiten. Het schip wordt naar een marinebasis op het Iraanse eiland Qeshm gebracht.

Een woordvoerder van het Britse ministerie van Defensie laat persbureau Reuters weten dat onderzoek wordt gedaan naar de ontstane situatie. De Stena Impero vaart onder Britse vlag en is eigendom van Stena Bulk. De olietanker was op weg naar Saoedi-Arabië, maar maakte een scherpe bocht in de Straat van Hormuz - een strategisch belangrijke doorgangsroute voor olie - en lijkt nu op weg naar het noorden van Iran.

De Zweedse rederij zelf laat weten sinds 17.00 uur (Nederlandse tijd) geen contact met het schip te kunnen krijgen. Er zijn 23 bemanningsleden aan boord. Volgens Stena Bulk werd de Stena Impero in de Straat van Hormuz benaderd door ‘enkele kleine, onbekende vaartuigen en een helikopter’.

Mogelijk tweede tanker geënterd

Een uur later maakte een andere - in Engeland gevestigde en onder Liberiaanse vlag varende - olietanker een scherpe koerswijziging richting de Iraanse kust. Dat is volgens persbureau Reuters op radarbeelden te zien. Het gaat om het schip genaamd Mesdar dat westwaarts voer door de Straat van Hormuz.

De Iraanse autoriteiten hebben over deze olietanker nog niks gezegd.

Spanningen

De Iraanse actie is een volgend hoofdstuk in de opgelopen spanningen tussen Iran enerzijds en de Verenigde Staten en Groot-Brittannië anderzijds. De VS beschuldigden Iran van het aanvallen van olietankers met zeemijnen. De Britten schaarden zich achter de VS.

Iran schoot in juni een drone van Amerika uit de lucht en donderdag deden de Amerikanen naar eigen zeggen hetzelfde. Een week geleden zouden drie gewapende schepen van de Iraanse Revolutionaire Garde zonder succes geprobeerd hebben om beslag te leggen op een Britse olietanker in de Perzische Golf. Een week daarvoor hielden de Britten samen met de lokale autoriteiten de Iraanse olietanker Grace 1 tegen in Gibraltar. Er werd beslag op het schip gelegd. Er werd vermoed dat die tanker olie ging leveren in Syrië, wat betekent dat EU-sancties overtreden zouden worden. Donderdag besloten de autoriteiten in Gibraltar de Iraanse tanker voorlopig aan de ketting te houden.

Olieprijzen omhoog na tegenhouden tanker

De bekendmaking van de Iraanse Revolutionaire Garde dat het een Britse olietanker heeft tegengehouden in de Straat van Hormuz zorgde onmiddellijk voor snel oplopende olieprijzen.

De onrust rondom de Perzische Golf en de door de Straat van Hormuz daarmee verbonden Golf van Oman zorgt voor onzekerheid over de aanvoer van olie. Rederijen maken zich zorgen om de veiligheidssituatie in de regio.