Iran onderschept tweede tanker in Golf

Print
Iran onderschept tweede tanker in Golf

Een olietanker van Stena. Afbeelding: EPA

Iran heeft een tweede olietanker geconfisqueerd in de Perzische Golf. Dat heeft het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond bekendgemaakt.

Minder dan een uur nadat de Britse tanker Stena Impero in beslag werd genomen, veranderde de Mesdar, die onder Liberiaanse vlag vaart, plotseling scherp van koers. Dat bleek uit trackinggegevens. Volgens buitenlandminister Jeremy Hunt heeft het schip geen Britse enammingsleden.

Lees ook:Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz

De Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) heeft niet bevestigd dat zij verantwoordelijk is voor de onderschepping van de Mesdar. Dat gebeurde wel in het geval van de Impero, eigendom van een Zweedse rederij. Dat schip zou in de Straat van Hormuz zich niet aan de internationale regels hebben gehouden en daarom afgevoerd naar een marinehaven op het eiland Qeshm.

Onacceptabel

De regering in Londen heeft de inbeslagneming van de twee vaartuigen volstrekt onacceptabel genoemd. Hunt zei dat er vrije zeevaart moet blijven in de Perzische Golf en dat alle schepen er veilig moeten kunnen varen. „Ik ben zeer bezorgd door de confiscatie van deze schepen door de Iraanse autoriteiten”, aldus Hunt.

Spoedberaad

Hij zal vrijdagavond spoedberaad voeren met de nationale veiligheidscommissie om de Impero en Mesdar in samenwerking met bondgenoten zo snel mogelijk vrij te krijgen. De Britse ambassadeur in Teheran is gevraagd contact op te nemen met het Iraans ministerie van Buitenlandse Zaken om opheldering te krijgen.