Grap loopt uit de hand: 1,7 miljoen mensen willen aliens gaan zoeken op geheime basis Area 51

Print
Grap loopt uit de hand: 1,7 miljoen mensen willen aliens gaan zoeken op geheime basis Area 51

In omliggende stadjes en gehuchten van Area 51 is al jaren sprake van een kleinschalige Alien-industrie. Afbeelding: AFP

Het is een Amerikaanse versie van Project X, maar dan in duizendvoud. Al 1,7 miljoen mensen hebben via Facebook aangegeven op te dagen als op 20 september het ultrageheime Area 51 - de plek in Nevada die de Amerikaanse luchtmacht gebruikt voor haar testen - wordt bestormd.

En nog eens 1,3 miljoen mensen komen misschien, om nu eindelijk eens ‘die buitenaardse wezens te zien’ die daar verborgen worden gehouden. Budweiser sponsort het bier, maar de Amerikaanse luchtmacht is niet blij.

Wat begon als een grap loopt inmiddels compleet uit de hand. Toen Matty Roberts (20) uit Californië eind juni samen met twee anderen het Facebookevenement ‘Storm Area 51, They Can’t Stop All of Us’ aanmaakte, vond hij dat vooral grappig. ,,Ik dacht dat het wel een grappige post zou zijn voor mijn meme-pagina.’’

Miljoenen mensen

Onder de gebruikersnaam ‘Shitposting cause im in shambles’ houdt de jongeman een Facebookpagina bij die door ruim 77.000 mensen leuk wordt gevonden. Op de pagina post hij memes, dat kunnen plaatjes, gifjes of grappig bedoelde posts zijn die zich in hoog tempo van persoon tot persoon verspreiden. ,,Ik wachtte drie dagen en toen vonden veertig mensen het evenement leuk. Maar daarna explodeerde het.’’

Wat heet! Inmiddels hebben 1,7 miljoen mensen aangegeven op 20 september aanwezig te zijn als Area 51 wordt bestormd. En nog eens 1,3 miljoen mensen zijn ‘geïnteresseerd’ in de bestorming van de ultrageheime Amerikaanse basis waar de luchtmacht haar (nieuwe) toestellen test. De plek in Nevada spreekt tot de verbeelding. Het ligt middenin de woestijn, wordt hermetisch afgesloten, en al jaren gaan geruchten dat de Amerikaanse autoriteiten er werkt aan projecten rond buitenaards leven. Er zouden neergestorte ufo’s worden bewaard en proeven worden gedaan op aliens.

Roberts stelt dat de uitspraken die Bob Lazar eind jaren tachtig deed onder meer de reden zijn geweest om zijn grappig bedoelde evenement aan te maken. Lazar, een naar eigen zeggen ex-werknemer, zei dat hij wetenschappers op Area 51 een buitenaards ruimtevaartuig in elkaar zag zetten. ,,Laten we die aliens nu écht eens gaan bekijken’’, schrijft Roberts. En: ,,Als we rennen als Naruto kunnen de kogels ons niet tegenhouden”, toont hij zich bewust van de strenge beveiliging van het terrein door de luchtmacht. Naruto is een populaire Japanse Manga-stripfiguur die heel snel kan lopen.

Grap

Roberts hield zijn identiteit enige tijd geheim, omdat hij bang was ‘dat de FBI opeens voor mijn deur zou staan’. Hij chatte onder de naam Val met Amerikaanse media, maar maakt tegenover Klas-TV nu toch zijn identiteit bekend. Hij heeft inmiddels aangegeven op 20 september wel bij Area 51 te zijn, maar het terrein niet daadwerkelijk te zullen bestormen. Ook staat er op de evenementenpagina nu een bericht gericht aan de Amerikaanse regering: ,,Hallo Amerikaanse regering, dit is een grap, en ik ben eigenlijk niet van plan om dit plan door te zetten. Ik dacht dat het gewoon grappig zou zijn en het me een paar likes zou geven.’’

De Amerikaanse jongeman lijkt dus eieren voor zijn geld te kiezen, maar dat weerhoudt anderen er niet van op het evenement voort te borduren. Er worden gelijksoortige Facebookpagina’s aangemaakt waarop de ene na de andere grappige post over Area 51 en het bestormen ervan worden gedeeld. Ook worden andere plekken als doelen aangemerkt om te bestormen, zoals de Bermudadriehoek (‘Bestorm de Bermudadriehoek, hij kan ons allemaal verzwelgen’).

Hetzelfde gebeurt op Instagram en Twitter. Bierbrouwer Budweiser twitterde maandag het eerste merk te willen zijn dat officieel meldt de bestorming van Area 51 niet te sponsoren. Om twee dagen later een plaatje van een Alien-speciaalbiertje te twitteren en te melden: ,,Laat maar. Gratis Bud Light voor elke Alien die het haalt.’’ Wel moet de tweet van Budweiser dan 51.000 keer worden geretweet.

Lees verder onder de tweets.

‘Gevaarlijk’

Alle gekheid op een stokje: de Amerikaanse luchtmacht zag zich donderdag toch genoodzaakt met een officiële verklaring te komen. Woordvoerster Laura McAndrews gaf aan dat de luchtmacht op de hoogte was van het aangemaakte evenement. Ze waarschuwde degenen die daadwerkelijk van plan zijn het terrein te betreden. ,,Elke poging om op illegale wijze militaire installaties en terreinen te betreden is gevaarlijk ... De Amerikaanse luchtmacht staat altijd klaar om de VS en zijn bezittingen te beschermen.”

Hoe ver het leger daarin zal gaan, wordt niet gespecificeerd. Maar op een bordje aan de ingang van het militaire domein staat wel: ‘Gebruik van dodelijk geweld is toegestaan’.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →