sporen ontdekt

Justitie heeft nieuw bewijs in zaak-Thijs H.: DNA linkt hem aan de moorden

Print
Justitie heeft nieuw bewijs in zaak-Thijs H.: DNA linkt hem aan de moorden

Afbeelding: De Limburger

Brunssum / Heerlen / Hoensbroek -

Een opsteker voor justitie in de zaak-Thijs H.: er zijn DNA-sporen gevonden die de Brunssumer aan drie moorden linkt.

Dat melden bronnen aan het AD. Tot dusver kampte het onderzoeksteam met gebrek aan bewijs. Thijs H. ontkent zelf iedere betrokkenheid bij de moorden van begin mei. Op 7 mei werden twee wandelaars doodgestoken op de Brunssummerheide in Heerlen. Drie dagen ervoor was een vrouw vermoord in Den Haag. In alle drie gevallen sloeg de moordenaar toe toen zijn slachtoffers hun hond uitlieten.

Lees ook: In augustus eerste zitting moordverdachte Thijs H.

De politie arresteerde H. op 8 mei na een klopjacht. Maar de man ontkent. Daarbij ontbreekt het aan directe getuigen, is er geen moordwapen gevonden en is de bebloede kleding van H. gewassen. Medewerkers van ggz-kliniek Mondriaan in Maastricht, waar H. op 7 en 8 mei verbleef, beroepen zich op hun zwijgrecht.

De zaak-Thijs H. leek daardoor moeilijk te kraken. Maar nu is er toch forensisch bewijs waardoor hij aan de moorden kan worden gekoppeld. Een bron meldt dat het ‘bewijstechnisch de goede kant uit gaat’, een ander vertelt dat deze DNA-sporen erop wijzen dat H. niet zomaar een passant kon zijn.

Het is niet duidelijk of H. sporen achterliet op de lichamen van de slachtoffers, of dat sporen van de slachtoffers juist bij hem zijn aangetroffen. Het Openbaar Ministerie in Maastricht wil niet ingaan op vragen daarover.

Volgende maand staat H. voor het eerst voor de rechter. De zaak heeft al een hevige discussie over het medisch beroepsgeheim op gang gebracht. De kliniek waar hij zich met bebloede kleding en handen meldde, wachtte lang om alarm te slaan.

Pas nadat H. een tweede keer uit de Maastrichtse kliniek was ontsnapt, waarschuwde de instelling de politie. Vervolgens duurde het langer dan twaalf uur voordat hij daadwerkelijk in de boeien kon worden geslagen. Na zijn arrestatie verkeerde H. in een totaal verwarde toestand, inmiddels is hij beter aanspreekbaar. Toch blijft een verklaring nog altijd uit.

Advocaat Sébas Diekstra, die de nabestaanden bijstaat van de 56-jarige vrouw die in Den Haag werd doodgestoken, wil nog niet inhoudelijk op het nieuws reageren. Wel laat hij weten dat zij „zeer tevreden zijn over de wijze waarop politie en OM het strafrechtelijke onderzoek in deze zaak verrichten”.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →