Spaanse oorlogssporen uit Arcen in kaart gebracht

Print
Spaanse oorlogssporen uit Arcen in kaart gebracht

Arcenaar Harrie Rutten stelde bijzondere kaarten beschikbaar voor de tentoonstelling. Afbeelding: Stichting het Limburgs Landschap, Henk Heijligers.

Arcen -

Tijdens de Tachtigjarige-oorlog (1568-1648) was Noord-Limburg een belangrijk strijdgebied tussen de Spanjaarden en de ‘Staatse’ Hollanders. Om de Hollanders economisch te hinderen ontstonden er Spaanse plannen om de Rijn en Maas met elkaar te verbinden via een kanaal, de Fossa Eugeniana. Dat kanaal zou in Venlo eindigen. Een van de eeuwenoude forten is nog steeds bij Arcen te bekijken. Van deze kanaalplannen zijn heel veel kaarten verschenen. Over dit eeuwenoude kanaal is nu een tentoonstelling ingericht in Kasteel Arcen, onderdeel van de Kasteeltuinen.

Bij deze tentoonstelling hoort een collectie eeuwenoude kaarten. Arcenaar Harrie Rutten heeft in de loop der jaren een internationale collectie kaarten van de Fossa Eugeniana opgebouwd. Deze collectie laat het landschap van destijds zien.

Veel kaarten werden eertijds door kinderen ingekleurd. Dat niet ieder kind even precies was, is ook te zien op de tentoonstelling omdat er van dezelfde gedrukte kaartbladen meerdere versies naast elkaar te zien zijn. Er is sinds kort ook een bijzondere 3D kaart bij dankzij de medewerking van Inlijsterij Betzel. De historische kaart van Venlo inclusief vestingwerken is in 3D op de tentoonstelling aanwezig.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →