MolenNetwerk KempenBroek lanceert molen-ErfgoedApp

Print
MolenNetwerk KempenBroek lanceert molen-ErfgoedApp

App-gebruik bij de Uffelse molen in Haler Uffelse. Afbeelding: MolenNetwerk KempenBroek

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek / Haler / Neeritter -

Een animatie bekijken over de bouw of de technische inrichting van een wind- of watermolen? Een bijna 100-jaar oude zwart/wit prentbriefkaart van een molen tot leven zien komen? Of horen hoe een molenaar, een halve eeuw geleden, vertelde over het malen en over de kwaliteit van graan? Maar ook gewoon binnenkijken in een molen wanneer die gesloten is. Het kan op je smartphone of tablet met de Molen Erfgoedapp die MolenNetwerk KempenBroek vzw heeft samengesteld.

Vanwege de vele mogelijkheden die de Molen Erfgoedapp biedt, spreekt het MolenNetwerk KempenBroek vzw dan ook van ‘Molens met een Plus’. „Want de Erfgoedapp biedt bezoeker aan de molen wat extra’s. Maar de App vervangt het traditionele bezoek aan de molen, met de rondleiding met uitleg door een molenaar of molengids niet. Het is dus echt iets extra’s, een digitale schil boven op het molenbezoek”, legt René Weerens van de molen-vzw uit. René Weerens maakte de animaties over de werking van de molens voor de molenapp.

Aan het verzamelen van de oude bronnen, het verwerken van alle informatie en samenstellen van de eerste route in de Molen Erfgoedapp is bijna een jaar gewerkt. Het MolenNetwerk koos daarbij voor de door Faro, het Vlaams Steunpunt voor het Roerend en Immaterieel cultureel erfgoedveld, ontwikkelde digitale erfgoed applicatie die op de smartphone of tablet geïnstalleerd kan worden. De app kan via Google Play of de Appstore opgehaald worden.

MolenNetwerk KempenBroek vzw gebruikt vier door het netwerk eerder al uitgestippelde molen(fiets)tochten door GrensPark Kempen~Broek als vertrekpunt voor de routes in de Erfgoedapp.

Begonnen is met de GrensMolenroute die negen windmolens en watermolens tussen Kessenich, Neeritter, Ittervoort, Molenbeersel, Stramproy en Haler Uffelse verbindt. Bij de molens krijgt de bezoeker die de Erfgoedapp op zijn mobiele telefoon of tablet heeft ingeschakeld het signaal dat er veel extra informatie over de betreffende molen op het mobieltje beschikbaar is.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen