Tourspel rit 13: Jongste winnaar ooit door opa

Print
Tourspel rit 13: Jongste winnaar ooit door opa

Eva Bakker kwam vrijdag naar boven als winnares van de dertiende etappe van het Tourspel. De eerste vrouwelijke etappewinnaar van dit jaar. Ze verzamelde na de tijdrit in Pau, die werd gewonnen door Julian Alaphilippe, 350 punten.

Het mobiele nummer levert echter een mannenstem op. ,,Ik had het al gezien, en heb het net gelijk aan m’n dochter verteld. Die antwoordde: waarmee heb ik dan gewonnen?’, aldus de in Lanzarote op vakantie zijnde Remon Bakker.

Eva blijkt de vijfjarige dochter te zijn van Remon. De jongste winnares van het Tourspel ooit. ,,Opa vult al jaren namens z’n kleindochter drie lijsten in”, verduidelijkt hij. ,,Je moet hem maar even bellen voor de info. Ik heb een avond samen met hem de lijsten ingevuld, maar ik heb er minder verstand van.”

Opa is Martin Creuwels, een oude bekende in sportend Limburg. Creuwels was jarenlang in Zuid-Limburg een gevestigde voetbaltrainer bij de amateurs en begon z’n trainersloopbaan bij de jeugd van Fortuna Sittard. Zelf voetbalde hij jaren in het eerste bij De Ster in Stein Nu is hij in ruste en is z’n kleindochter z’n kostbaarste bezit. ,,Het is een hele sportieve meid. Zelf speel ik ook met drie lijsten mee. Twee jaar geleden heb ik al eens een derde prijs gewonnen.”

Creuwels had negen van de eerste vijftien renners uitgekozen voor de lijst van Eva in de rit die dubbele punten opleverde. ,,Het waren bijna alleen maar klimmers die bovenin eindigden. Hardrijders kwamen er niet aan te pas. Dat had ik al een beetje verwacht. Maar dat Van Aert valt en Dennis niet start, laat de uitslag wel wat vertekenen.”

De man uit Urmond denkt dat Alaphilippe nu ook de Tour kan winnen. ,,Zeker. Vandaag wordt heel belangrijk. Aankomst op de Tourmalet is verdomd zwaar. Normaal zeg ik dat Thomas de Tour wint, maar het wordt ook interessant wat Bernal mag doen. Bergop is hij ijzersterk en hij staat op achterstand, maar mag hij rijden van Thomas?”

Zelf fietste hij ooit voor het goede doel naar Santiago de Compostela. 3600 kilometer in 26 dagen. Een prestatie van formaat, maar dat valt volgens Creuwels wel mee. ,,Wij hoefden niet hard te rijden, en konden stoppen wanneer we wilden.”