‘We ruzieden, ze sloeg de deur dicht en vertrok’: broer Emanuela (15) vertelt over mysterieuze verdwijning

Print
‘We ruzieden, ze sloeg de deur dicht en vertrok’: broer Emanuela (15) vertelt over mysterieuze verdwijning

Pietro Orlandi herinnert zich de dag dat zijn zus vermist raakte nog goed. Emanuela had hem gevraagd om haar te vergezellen op de bus, maar hij weigerde. Afbeelding: AFP

Een vermist 15-jarig meisje, lege graven en tal van duistere theorieën: wat leest als een boek van Dan Brown, is in werkelijkheid de mysterieuze verdwijning van de 15-jarige Emanuela Orlandi. Het meisje verdween 36 jaar geleden, en haar familie zoekt nog steeds. ,,Ik kan niet accepteren dat er al die jaren mensen waren die weten wat er is gebeurd”, vertelt de broer van Emanuela aan de Britse krant The Guardian.

Op 22 juni 1983 verliet de 15-jarige Emanuela haar huis. Enkele minuten daarvoor had ze nog slaande ruzie gemaakt met haar broer Pietro. Ze had hem gevraagd om haar te vergezellen in de bus, op weg naar haar muziekles. Maar Pietro moest ergens anders zijn: ,,Dat is een pijnlijke herinnering. We ruzieden, ze sloeg de deur dicht en vertrok. Wist ik veel dat het de laatste keer zou zijn dat ik haar zag.” Hij vraagt zich dagelijks af wat er gebeurd zou zijn als hij wel was meegegaan: ,,Wat als”.

Emanuela belde daarna nog naar haar zus om te vertellen over een eigenaardige baanaanbieding, iemand had het 15-jarige meisje een baantje als cosmeticaverkoopster aangeboden op straat. Sindsdien ontbreekt ieder spoor. ,,Dat was het begin van de nachtmerrie”, aldus Pietro.

Pietro’s vader is inmiddels overleden. Hij zal nooit weten wat er met zijn dochter gebeurd is. ,,Mijn moeder is 88 jaar oud. Ze bidt dagelijks voor mij en gelooft dat ik Emanuela zal vinden”, zegt Pietro. ,,En totdat we haar vinden, blijven we hopen dat ze nog leeft.”

Lees ook: Botten gevonden in Vaticaanstad in zoektocht naar verdwenen Emanuela (15)

Rol van het Vaticaan

Mede omdat Emanuela met haar gezin in Vaticaanstad woonde, en haar ouders er eveneens werkten, speelt het Vaticaan sinds haar vermissing een hoofdrol. ,,Van Paus Johannes Paulus II tot Ratzinger (Benedictus XVI, red.) en Paus Franciscus, ze weten allemaal wat er gebeurd is”, zegt Pietro daarover. ,,Ze hebben er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de waarheid niet boven komt.”

Zo hebben onderzoekers enkele dagen geleden nog twee tombes op een begraafplaats in Vaticaanstad geopend. Eerst keken ze in de tombe van prinses Sophie van Hohenlohe die stierf in 1743. Vervolgens in het graf ernaast, dat van prinses Carlotta Frederica van Mecklenburg die het leven liet in 1840. De vrouwen stierven dan wel twee eeuwen voor Emanuela verdween, toch werd er geloof gehecht aan het verhaal dat het meisje in een van de graven zou liggen. Tot grote verrassing lagen er helemaal geen menselijke resten in de tombes.

Elders op dezelfde begraafplaats werden uiteindelijk toch botten ontdekt. Onderzoek moet nu uitwijzen of die van de twee Duitse vrouwen zijn of van Emanuela.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →