320 zonnepanelen op zwembad Landgraaf

Print
320 zonnepanelen op zwembad Landgraaf

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Maastricht / Itteren / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

Het nieuwe, duurzame zwembad in Landgraaf wordt verwarmd met 320 krachtige zonnepanelen op het dak en 420 stuks in de naastgelegen wei.

De opvolger van het verouderde zwembad In de Bende krijgt volgend jaar geen gasaansluiting, maar gebruikt zonne-energie en warmtepompen en een boiler van duizend liter om het zwemwater en douchewater te verwarmen.

Energieneutraal

Technisch Buro Hermans uit Maastricht is verantwoordelijk voor tientallen slimme snufjes waardoor Landgraaf een van de eerste energieneutrale zwembaden van Nederland krijgt. Omdat de technisch installateur al in een vroeg stadium bij het ontwerp van het 4 miljoen euro kostende zwembad werd betrokken, kunnen de nieuwste technieken worden ingezet om verspilling van het energieverbruik tegen te gaan. Het zwembad wordt helemaal automatisch aangestuurd en reageert efficiënt op de aan- of afwezigheid van zwemmers. Bij de zuivering van bad- en douchewater en bij de lozing van afvalwater wordt warmte teruggewonnen. Dat gebeurt ook bij de ventilatie..

Om na sluitingstijd afkoeling van het badwater door verdamping te voorkomen, wordt het water deels afgedekt door een beweegbare vloer en wordt de luchtvochtigheid in het gebouw - afhankelijk van de buitentemperatuur - verhoogd tot wel 85 procent. Warmtepompen zorgen voor de water- vloer- en luchtverwarming.

Voor het zuiveren van het zwemwater wordt geen chloor gebruikt. In plaats daarvan is gekozen voor een open zandfilter met zoutelektrolyse en ultraviolet licht. Dat zorgt voor een gezondere zwembadlucht.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →