Herdenking neerstorten Lancaster HK 569 bommenwerper in Kessel

Print
Herdenking neerstorten Lancaster HK 569 bommenwerper in Kessel

Voormalig piloot Barrie Davis is de initiatiefnemer van de herdenkingsplaquette.: Afbeelding: Comité Lancaster Kessel

Kessel -

Op zondag 21 juli was het precies 75 jaar geleden dat een lancaster HK569 bommenwerper tijdens de Tweede Wereldoorlog neerstortte op de Maasoever in Kessel. Dit feit werd herdacht met het plaatsen van een herdenkingsplaquette.

Op 20 juli 1944, ’s nachts tussen 23.15 en 23.45 uur vertrekt van de militaire vliegbasis Mepal in Cambridgeshire in Engeland het 75ste New Zealand Squadron van de Royal Airforce bestaande uit 25 bommenwerpers. Aan boord van een van deze vliegtuigen, de Avro Lancaster B.I met de sqadroncode AA-Q en de rompregistratie HK 569 bevinden zich Sergeant Henry John Hiscox (35 jaar, staartschutter), sergeant Neil Douglas Davidson, (21 jaar, piloot), sergeant Robert Gerald Sloman, (24 jaar, boordwerktuigkundige), sergeant Arthur Ernest John Goddard, (22 jaar, navigator), sergeant Raymond Stanlay Lang (32 jaar bovendekschutter, sergeant Douglas Corris, (25 jaar, radioman/schutter) en sergeant T.G.Little, (25 jaar, bommenrichter).

Over een front van ongeveer 50 kilometer breed vliegen de 307 toestellen (het gezamenlijke aantal dat die nacht van de Engelse vliegvelden vertrekt), het kanaal over. De vliegroute leidt over Bergen op Zoom, Eindhoven, Venlo richting Ruhrgebied. Naarmate de luchtvloot de Maas en de Duitse grens nadert, worden de aanvallen van de Duitse nachtjagers en afweergeschut vanaf de grond steeds feller. De Lancaster HK 569 vliegt boven de Heibloem wanneer hij geraakt wordt door een Duitse nachtjager en in brand vliegt. Enkele bemanningsleden, vooral voorin, raken hierbij zwaar gewond of mogelijk dodelijk getroffen. Het vliegtuig stort uiteindelijk neer in de Maas bij Kessel.

Op het oude kerkhof in Beesel ligt een van de bemanningsleden , Henry John Hiscox, begraven. In Kessel in de Maas liggen de restanten van het vliegtuig met daarin nog de stoffelijke resten van vijf bemanningsleden. Deze hebben een zeemansgraf gekregen. De huizen aan de Maaszijde van de Markt werden zo zwaar beschadigd, dat ze over een lengte van meer dan 100 meter afgebroken moesten worden en er na de oorlog nieuwe voor in plaats kwamen.

Zondag legde Barry Davies, voormalig piloot Engelse luchtmacht en initiatiefnemer van de herdenkingsplaquette en een afvaardiging van het comité Lancaster, bloemen bij de plaquette . Ook werden er zeven bloemen in de Maas gestrooid ter nagedachtenis van de bemanning.

In september, de datum staat nog niet vast, leggen kinderen van de basisscholen in Kessel en Kessel-Eik bloemen. Ook is de organisatie bezig met een fly-past van de Nederlandse luchtmacht.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →