Veiligheid

Voormalig directeur Limburgse veiligheidsregio wordt brandweercommandant Amsterdam

Print
Voormalig directeur Limburgse veiligheidsregio wordt brandweercommandant Amsterdam

Tijs van Lieshout was van 2014 tot en met 2017 directeur van de Noord- en Midden-Limburgse Veiligheidsregio. Afbeelding: Lé Giesen

Venlo / Roermond -

De oud-directeur van de Noord- en Midden-Limburgse Veiligheidsregio Tijs van Lieshout (55) wordt per 1 oktober de nieuwe brandweercommandant in Amsterdam. Hij volgt Leen Schaap op, die in 2016 was aangesteld om de modernisering van de brandweer vlot te trekken.

Dat ging niet zonder slag of stoot. In de loop der tijd kwamen er vanuit het brandweerkorps veel signalen over onrust, een verziekte sfeer en een angstcultuur. In mei kondigde Schaap - die met harde hand geprobeerd had orde op zaken te stellen - zijn vertrek aan als brandweercommandant van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Het lukte hem niet de verstandhouding met het brandweerkorps te verbeteren.

Die taak ligt er nu voor Van Lieshout, die geen onbekende is bij de brandweer. Zo was hij onder meer brandweercommandant in Gelderland Zuid. Van 2014 tot en met 2017 was de ex-militair als directeur medeverantwoordelijk voor de brandweer in Noord- en Midden-Limburg.

Onrust

Destijds werd hij aangesteld om de boel onder handen te nemen. In krap twee jaar tijd waren er al vier directeuren aangesteld bij de Veiligheidsregio. Tegenover De Limburger sprak Van Lieshout destijds over ‘veel reorganisatiepijn’ en ‘veel onrust en gedoe’. „Er heerst een onrust over werkwijzen en de toekomst van personeel binnen de Veiligheidsregio”. Na een kleine drie jaar vertrok hij naar de Veiligheidsregio in Midden- en West-Brabant, waar hij momenteel nog werkt.

Brede ervaring

Het bestuur van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland ziet in hem „een brandweercommandant met zeer brede ervaring op het gebied van veiligheid, die in staat wordt geacht de volgende fase in het complexe moderniseringsproces van de brandweer tot een open, flexibele en diverse organisatie tot stand te brengen.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →