Tourspel rit 15: ‘Ik sta er helemaal versteld van’

Print
Tourspel rit 15: ‘Ik sta er helemaal versteld van’

Peter van Heijst (65) uit Sittard is totaal verrast als hij hoort dat hij de dagwinnaar is van het Tourspel van De Limburger. ,,Ik sta er helemaal versteld van. Ik speel al heel wat jaren mee, maar heb nog nooit gewonnen.”

Jarenlang probeerde Van Heijst hoge ogen te gooien in het algemeen klassement. Dat lukte vrijwel nooit dus paste hij zijn strategie voor dit jaar aan. ,,Ik ben gaan focussen op klimmersploegen. Ik dacht dat gaat mijn strategie dit jaar worden, want meestal bungelde ik ergens onderaan. Er zijn veel deelnemers die het wielrennen veel beter kunnen volgen dan ik doe en er misschien ook wel meer verstand van hebben. Daarom bedacht ik nu ga ik eens variëren.”

Het legde hem geen windeieren, want voor het eerst in zijn deelname loopbaan viel hij in de prijzen. ,,Zo zie je maar dat je op je 65e ook nog iets kunt bereiken”, zegt hij met een lach. Dat hij vandaag zou winnen, had hij totaal niet verwacht. ,,Ik heb niet in de gaten gehad, ik heb de Touretappe wel gekeken, maar er niet bij stil gestaan. Dit is wel heel leuk, ik ga er vanavond zeker een extra pilsje op drinken. Het is fantastisch om ook een keertje mee te maken om gebeld te worden.”

De Sittardenaar volgde de etappe op de Belgische televisie. ,,Dat doe ik omdat ik het commentaar daar zoveel deskundiger vind. Ze geven goede informatie en weten ook als er even niets gebeurd, iets boeiends te vertellen”, verklaart hij zijn keuze. Van Heijst is net een paar weken met pensioen en kan dus in de maand juli extra genieten van de Tour de France. ,,Ik doe nog wel op verschillende plekken vrijwilligerswerk zoals bijvoorbeeld ook teken en schilderlessen geven.”

Niet alleen het wielrennen vindt hij geweldig, hij genoot er ook jarenlang van in Frankrijk in een dorpje op het terras te gaan zitten en een Pernod te bestellen en daar urenlang van te genieten en de Tour te zien langskomen. ,,Maar dan ook gesprekken aanknopen met mensen op het terras in het verschillende talen.” Van Heijst hoopt dat Egan Bernal de Tour op zijn naam schrijft, maar Steven Kruijswijk als Nederlander gunt hij het uiteraard ook. ,,Al ben ik wel bang dat hij uiteindelijk net te weinig steun van zijn ploeg zal hebben tegen het einde.” Of we Van Heijst met zijn klimmersploegen deze week nog een keer zullen spreken? Lachend: ,,Dat zou heel mooi zijn, maar ik hoop dat anderen er net zoveel plezier aan beleven als ik. Dat ik al een keer heb mogen winnen, doet me al een groot genoegen.”