Maastricht eert André Rieu bij honderdste concert op Vrijthof

Print
Maastricht eert André Rieu bij honderdste concert op Vrijthof

André Rieu onthult de plaquette die hij zondagavond kreeg van burgemeester Annemarie Penn-te Strake. Afbeelding: Mitchell Giebels

Maastricht / Itteren -

Maastricht heeft z’n beroemdste zoon André Rieu zondagavond geëerd. Tijdens het honderdste concert van de violist met zijn Johann Strauss Orkest op het Vrijthof overhandigde burgemeester Annemarie Penn-te Strake hem een bronzen plaquette „die voor eeuwig op het plein blijft liggen”. En ze danste vervolgens een walsje met de Stehgeiger.

André Rieu kreeg de Maastrichtse blijk van waardering ‘voor zijn voortreffelijke prestaties voor de stad’, aldus de burgemeester. Penn-te Strake: „We hebben zitten nadenken: wat moeten we jou geven? Alle onderscheidingen van de stad heb je al! Daarom hebben we gekozen voor een plaquette die ingemetseld wordt in dit plein, op de plek waar nu dit podium staat. En die blijft er liggen, ook als wij er allemaal niet meer zijn”. Op de plaquette staan onder meer de woorden eus ouge bloonke bij dien glories, een regel uit het volkslied van Maastricht.

Trots

Rieu reageerde emotioneel. „Ik ben verpopzakt, ontroerd en vereerd dat ik deze prijs van mijn woonplaats mag ontvangen. Het is geweldig om elk jaar weer zoveel mensen van over de hele wereld blij te maken met onze muziek. Ik ben er ook erg trots op dat ons prachtige Maastricht door deze concerten internationaal op de kaart wordt gezet.”

Maastricht eert André Rieu bij honderdste concert op Vrijthof
Rieu en de burgemeester doen een walsje. Foto: Michell Giebels

Rieu begon in 2005 met z’n concerten op - wat hij noemt - het mooiste plein van het land. Al gauw trokken de shows in de geboortestad en woonplaats van violist en orkestleider fans uit de hele wereld. Tijdens de concertreeks van dit jaar, die op 4 juli begon en deze zondagavond eindigt, kwamen maar liefst 150.000 mensen uit 99 verschillende landen naar het Vrijthof. Ook dat is een record. Vrijdagavond mocht Rieu al de miljoenste bezoeker van de Vrijthof-concerten ontvangen.

Lees ook: Het Vrijthof is de favoriete ballroomzaal van Sjuul en Denise uit Venlo

Rieu viert dit najaar zijn zeventigste verjaardag en gaat na de zomer op tournee naar Colombia, Chili, Spanje en Portugal. In december geeft hij voor het eerst kerstconcerten in zijn woonplaats. Die vinden plaats in het MECC.

Komend weekend gaat de film over zijn meest recente concertreeks in Maastricht wereldwijd in première in drieduizend bioscopen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →