TRENDBREUK

Warme zomer 2018 leidde tot groot aantal verdrinkingen

Print
 Warme zomer 2018 leidde tot groot aantal verdrinkingen

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Voor het eerst in bijna twintig jaar is het aantal verdrinkingsdoden in Nederland fors gestegen. In totaal verdronken vorig jaar 138 mensen, in 2017 waren dat er nog 108.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Van de 138 mensen die vorig jaar omkwamen bij het zwemmen, waren er 26 afkomstig uit het buitenland en 112 uit Nederland. Dat laatste cijfer ligt liefst 30 procent hoger dan in 2017.

De oorzaak van de toename heeft het CBS niet onderzocht, maar een woordvoerder houdt er rekening mee dat het warme weer een rol heeft gespeeld. Volgens het KNMI was het de warmste zomer in drie eeuwen, en dan ligt het voor de hand dat meer mensen gaan zwemmen. „En dan is er ook meer kans op verdrinkingen.” Die overtuiging heeft ook Marjolein van Tiggelen, woordvoerder van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ). „De cijfers verbazen me niks. Wij zijn vorig jaar ook veel vaker gebeld. De hitte deed zich ook voor over een extreem lange periode. En waar mensen normaal vooral in het weekend gingen zwemmen, deden ze dat nu ook in de avonduren.”

Lees ook: Drie zwemmers verdronken in zee bij Den Haag

Wat opvalt aan de nieuwe CBS-cijfers, is dat er onder de Nederlandse slachtoffers niet meer kinderen en tieners zijn. Acht kinderen onder de tien jaar kwamen om het leven in het water, net zoveel als in 2017. Het aantal verdronken tieners daalde zelfs van negen naar zes.

Volwassenen

De toename in het aantal verdrinkingen deed zich dus vooral voor bij Nederlandse volwassenen. Onder hen steeg het aantal doden van 68 naar 98. Daarvoor heeft het CBS geen duidelijke verklaring. Mogelijk gaan veel volwassenen vooral het water in om verkoeling te zoeken en blijven ze uit het water bij ‘normale’ temperaturen. Van Tiggelen heeft ook de indruk dat het aantal mensen dat tot nu toe dit jaar verdronk, weer op het oude niveau ligt.