Kerkrade halveert budget dat wordt gebruikt om burgers via re-integratie aan werk te helpen

Print
Kerkrade halveert budget dat wordt gebruikt om burgers via re-integratie aan werk te helpen

Kansenwinkel Leuke Meuk in Kerkrade. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Kerkrade / Eygelshoven -

De gemeente Kerkrade bezuinigt fors op het budget waarmee burgers via een re-integratiebedrijf weer aan de slag worden geholpen.

Het gemeentelijk re-integratiebudget is gehalveerd, van een half miljoen euro per jaar naar 250.000 euro. Het contract met het Kerkraadse re-integratiebedrijf d’r Sjalter, dat per 1 juli afliep, is niet verlengd. Het komende halfjaar wordt een fusie of overname van d’r Sjalter door het grotere Zuid-Limburgse re-integratiebedrijf Relim voorbereid. Na de ‘invlechting’ blijft de naam van d’r Sjalter waarschijnlijk bestaan.

Minder

D’r Sjalter biedt nu dagbesteding aan zestig mensen met een bijstandsuitkering, maar wethouder Huub Wiermans denkt dat het aantal kan dalen naar veertig. Dat heeft te maken met het succesvolle beleid van Kerkrade om het aantal mensen in een uitkeringssituatie te verkleinen. Mensen worden zo snel mogelijk aan betaald werk geholpen en er wordt scherp op toegezien dat er geen misbruik van uitkeringen wordt gemaakt.

Gevolg van dat beleid is dat meer mensen overblijven met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt en kleinere kansen op re-integratie. Daardoor daalt de behoefte aan leer-werkprojecten bij d’r Sjalter. Er is meer behoefte aan intensieve en gerichte begeleiding voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt.

Relim

Kerkrade wil de mensen die re-integreren daarom onderbrengen bij Relim. Dat sociaal leerwerkbedrijf is actief in heel Zuid-Limburg en biedt dagbesteding en intensieve begeleiding aan mensen met psychische aandoeningen, verslavingsproblemen, een grote afstand tot de arbeidsmarkt en aan anderen die hulp krijgen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Kansenwinkels

De gesprekken over samenwerking tussen d’r Sjalter en Relim zijn al een tijdje gaande. Relimdirecteur Nino Bellinzis zegt dat zorgvuldigheid voor snelheid gaat. Hij hoopt voor het eind van het jaar de samenwerking en invlechting van d’r Sjalter te kunnen beklinken. Wat Bellinzis betreft blijven de waardevolle Kansenwinkels in Kerkrade, die worden bevolkt door enkele tientallen ‘klanten’ van d’r Sjalter, voortbestaan.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen