Amsterdam

Philips voert omzet in tweede kwartaal flink op

Print
Philips voert omzet in tweede kwartaal flink op

Afbeelding: ANP

Zorgtechnologieconcern Philips heeft in het tweede kwartaal zijn omzet flink opgevoerd.

De vergelijkbare groei van de opbrengsten kwam op 6 procent uit, aan de bovenkant van de bandbreedte waar het concern zelf naar streeft. Dat betekent dat Philips sneller groeide dan in het eerste kwartaal, toen de omzetstijging op 4,5 procent op jaarbasis uitkwam.

Topman Frans van Houten spreekt van een brede groei, waar alle divisies van Philips aan bijdroegen.

De omzet bij de grootste tak, diagnose en behandeling, steeg met 6 procent. De divisie deed goede zaken met de verkopen van medische beeldapparatuur. De groei van orders was eveneens sterk, vooral in China en West-Europa. De verkopen bij de tak Connected Care veerden met 6 procent op, dankzij een interesse in onder meer slaapproducten van het technologieconcern. In het eerste kwartaal kromp deze divisie nog op jaarbasis.

Gebitsverzorging

Ook bij Personal Health, gericht op producten die mensen thuis gebruiken, was sprake van een stevige groei. Vooral de producten voor gebitsverzorging waren in trek bij consumenten mede dankzij een breder aanbod van elektrische tandenborstels. Ook profiteerde het concern van een recent geïntroduceerd luxe scheerapparaat.

Van Houten verwacht dat de prestaties in de tweede helft van het jaar verder aantrekken vergeleken met de eerste jaarhelft. Philips handhaafde zijn prognose voor dit jaar om tussen 4 en 6 procent te groeien en het aangepaste bedrijfsresultaat (ebita) met 1 procentpunt op te voeren.

Vooral op het gebied van winstgevendheid moet Philips later dit jaar beter presteren, benadrukte Van Houten in een toelichting. Dat komt volgens hem omdat Philips in de eerste helft van het jaar negatieve effecten ondervond van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China en kosten maakte om zich daartegen te wapenen. In de tweede helft van het jaar moet het zorgtechnologieconcern de vruchten plukken van die aanpassingen in de productieketen, aldus de topman.

Handelsoorlog

Philips blijft bij zijn eerdere schatting dat de handelsoorlog een hap van 45 miljoen euro uit de jaarwinst neemt. Daar komt nog eens zo’n 20 miljoen euro bij als de spanningen verder oplopen, bijvoorbeeld als de VS de importheffingen op Chinese goederen uitbreiden.

De opbrengsten van het gezondheidstechnologieconcern dikten in de afgelopen drie maanden aan tot 4,7 miljard euro. Dat was een jaar eerder nog 4,3 miljard euro. Philips zette een aangepast bedrijfsresultaat van 549 miljoen euro in de boeken. De operationele winstmarge klom tot 11,8 procent, in lijn met waarvan analisten in doorsnee uitgingen.