Interactie tussen generaties bij project De Buitenspelval

Print
Interactie tussen generaties bij project De Buitenspelval

Het voetbalteam van Kessel heeft er een groep supporters bij. Afbeelding: Stichting KERNgezond

Panningen / Meijel / Koningslust / Grashoek / Egchel / Helden / Maasbree / Kessel / Beringe / Baarlo / Kesseleik / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum -

Via Stichting KERNgezond introduceerde initiatiefnemer Maurice Graef drie jaar geleden het project De Buitenspelval. Hierin koppelt Graef een jeugdteam van een sportvereniging aan een zorginstelling. Na een zorgvuldig haalbaarheidsonderzoek en een pilotjaar ontwikkelt het idee zich steeds verder. Het aantal deelnemende locaties is in drie jaar tijd gegroeid naar twaalf en wordt op termijn uitgebreid naar zestien.

In plaats van de focus te leggen op kinderen zoals bij KERNgezond, staan bij De Buitenspelval juist de ouderen centraal. Maar dan wel met behulp van kinderen. Eenzaamheid onder ouderen wordt de laatste jaren steeds meer erkend. Dit vertaalt zich in initiatieven die zich ontplooien om die eenzaamheid tegen te gaan en misschien zelfs te voorkomen. Graef bedacht zo’n initiatief. „Ouderen mogen niet buiten spel staan. Dat is de gedachte achter De Buitenspelval”, zo vertelt hij. „Het team bezoekt de instelling zo’n vier tot zes keer per jaar. Samen met de ouderen doen ze dan spelletjes, koken, wandelen, een kennis- of muziekquiz, schilderen, enzovoorts. Niets moet, alles mag. Hoewel veel ouderen in eerste instantie vaak wat sceptisch zijn voor de ontmoeting, zijn ze na de eerste kennismaking met de jeugd helemaal om. Sterker nog, ze kijken uit naar het volgende bezoek. De interactie tussen beide generatiegroepen is zo leuk om te zien.”

Positief effect

Ook het personeel van de zorgcentra erkent dat de bezoekjes een positief effect hebben op de ouderen. Graef: „Er is nog geen een zorginstelling of vereniging geweest die zei: stop maar, dit heeft geen zin. Ze zijn allemaal betrokken en enthousiast.” Een extra pluspunt van het project is dat beide leeftijdsgroepen naast het hebben van vooral plezier ook van elkaar leren. De jeugd neemt regelmatig spontaan actie om de ouderen in te wijden in de digitale wereld van nu. „Ze geven uitleg over het gebruik van een I-pad of mobiele telefoon. Of zoals laatst, toen Bert van 94 een spelletje Fifa speelde tegen een 13-jarige die z’n Playstation meegenomen had. En een lol dat ze hadden!”, lacht Graef.

Vrijwillige deelname

Deelname aan De Buitenspelval is voor een jeugdlid van de bewuste vereniging geen verplichting, al moeten het team, de leiding en de ouders er wel achter staan. „Tot op heden is er nog niemand geweest die niet wilde meedoen of wilde stoppen. Al zullen er best wel tussen zitten die even de kat uit de boom kijken. Uiteindelijk is de jeugd net zo enthousiast als de ouderen. Ze krijgen er vaak een schare supporters bij door de ouderen die ‘hun’ kinderen langs de lijn komen aanmoedigen.”

Lokaal draagvlak

Het project heeft volgens de initiatiefnemer wel een kleine keerzijde: het werven van fondsen en sponsoring. Kort gezegd: het ‘leuren’ voor geld. Wat het lastig maakt, is dat de positieve resultaten niet meetbaar zijn in keiharde cijfers. Hoewel de meeste inbreng vrijwillig door de jeugd en ouderen wordt gegeven, is het niet mogelijk om een dergelijk initiatief zonder financiële steun op te zetten. „Klopt. Sinds anderhalf jaar is De Buitenspelval ondergebracht in een stichting, die uiteraard geen winstoogmerk heeft. Alles gaat rechtstreeks naar het project zelf. Ik heb ooit helaas een project moeten afbreken omdat een sponsor zich door omstandigheden terug moest trekken. Die teleurstelling bij de deelnemers raakte me diep. Dat wil ik niet meer meemaken”, laat Graef vastbesloten weten. „We zoeken altijd bewust naar lokaal draagvlak en partnerschap, omdat het project zich ook heel plaatselijk afspeelt. Zo betrekken we de gemeenschap er bij.”

Zelfstandig

Het doel is dat gekoppelde verenigingen en zorginstellingen na drie jaar zelf samen met het project verder gaan. „Tegelen was drie jaar geleden het pilotproject. Nu zijn ze zover dat ze zelfstandig hiermee verder kunnen, dus zonder tussenkomst van de stichting. En binnenkort volgt Baarlo. Op die manier kan de stichting weer energie steken in nieuwe locaties in Noord- en Midden-Limburg.” Meer weten over het project? Kijk dan op www.wijzijnkerngezond.nl/de-buitenspelval

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen