Buitenlands avontuur: ‘Spanje is zoveel meer dan een vakantieland’

Print
Buitenlands avontuur: ‘Spanje is zoveel meer dan een vakantieland’

Maud Bruijnen tijdens haar verblijf als au pair in Spanje. Afbeelding: Maud Bruijnen

Panningen -

Spanje: het land van de mooie Costa’s, temperamentvolle cultuur en heel veel zonuren. Gek is het niet dat dit Zuid-Europese land al jaren een favoriete vakantiebestemming is. Maud Bruijnen (21) uit Panningen mocht het land een half jaar haar thuis noemen. Als au pair had ze één doel voor ogen: het échte Spanje leren kennen.

„De droom om als au pair in Spanje te gaan werken had ik al langer”, vertelt Maud. „Ik had mijn opleiding afgerond en zat eigenlijk al anderhalf jaar te twijfelen of het iets voor mij zou zijn. Uiteindelijk heb ik in november vorig jaar de knoop doorgehakt: ik ging het doen.” Binnen no time had Maud contact met het gezin waar ze de eerste anderhalve maand van haar tijd in Spanje zou doorbrengen. „Dat is heel apart. Via Skype probeerden we elkaar zo goed mogelijk te leren kennen, maar dat is slechts een gesprek op afstand. Wanneer je vervolgens een maand later met je koffers een totaal vreemd gezin binnenstapt, denk je wel even: en nu?” Mauds eerste gastgezin woont in Bakio, een vrij afgelegen, klein dorpje in het noorden van Spanje. „Dat was wel even slikken. Ineens zit je daar: in een typisch Spaans gezin dat geen woord Engels spreekt. Communiceren ging daarom op het begin vooral met handen en voeten. Gelukkig was het -naast het verzorgen van de kinderen- ook mijn taak om de kinderen een woordje Engels te leren. Op die manier ging het communiceren steeds makkelijker.”

Warme zuidoosten

Na anderhalve maand zat Mauds tijd bij haar eerste gastgezin erop en maakte het hoge noorden plaats voor een gastgezin in het warme zuidoosten. „Mijn tweede gastgezin woonde in Elche, een stad in de buurt van Alicante. Hier begon het mooiste deel van mijn Spaanse avontuur. Ik werd daar met open armen ontvangen en bouwde al snel een bijzondere band op met het hele gezin. Het is gek hoe een onbekend gezin binnen zo’n korte tijd als familie gaat voelen”, aldus Maud.

Culturele uitwisseling

Een langere periode wonen in het land waar altijd de zon schijnt, klinkt voor veel mensen als muziek in de oren. Toch had Maud niet de ambitie om zes maanden vakantie te vieren. „Ik was eigenlijk vooral op zoek naar een culturele uitwisseling. Dat betekende voor mij tijd doorbrengen met het gezin, de cultuur leren kennen en een woordje Spaans leren spreken.” Waar veel internationale au pairs in hun vrije tijd vaak opschieten met elkaar, koos Maud er bewust voor om tijdens haar verblijf in Spanje vooral met de families zelf op te trekken. „Dit was voor mij de enige manier om Spanje te ervaren zoals een Spanjaard het zelf ervaart. Elk weekend nam mijn gastgezin me mee naar de mooiste plekken. Dan ontdek je dat dit land zoveel meer is dan het vakantieland dat wij Nederlanders kennen. Buiten de gebaande paden en toeristische kustplaatsen wacht het échte Spanje waar geen een reisgids over schrijft.”

Onvergetelijke ervaring

Nu Maud weer een aantal weken thuis is en het onbezorgde Spaanse leven plaats heeft gemaakt voor het snelle Nederlandse leven, kijkt de twintiger terug op een onvergetelijke ervaring. „Nee, ik had dit nooit willen missen. Ik heb er twee families bij en heb zo ontzettend veel gezien en geleerd over de Spaanse cultuur maar ook over mezelf. Zo ontdekte ik dat het werken met kinderen verrassend leuk is. Zo leuk zelfs dat ik in september begin met de opleiding tot pedagogisch medewerker. En dat allemaal door dit Spaanse avontuur, dat is toch mooi?”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen